Wel integendeel

Ik stel me zo voor dat men koning Albert wel een autocue had aangeboden. Maar dat hij die resoluut had afgewezen. En daar stond hij dan, te knisperen. Het had wel wat. Stressvolle gebeurtenissen, zoals een abdicatie, horen niet helemaal gladjes te verlopen.

Aan het eind van zijn toespraak zei Albert: „Natuurlijk betekent het einde van mijn regeerperiode niet dat onze wegen nu uiteengaan. Wel integendeel.” Dat klonk raar, omdat hij het ‘wel’ niet uitsprak als een overpeinzend ‘wel, integendeel’, maar meer zo: „Wél integendeel.” Alsof iemand anders ‘niet integendeel’ had gezegd. Daardoor kreeg het meteen iets bedreigends. De Belgen dachten dan wel dat de wegen die zij met Albert hadden bewandeld eindelijk wat uit elkaar zouden lopen, maar nee! Integendeel! Het wordt nu allemaal juist veel intenser tussen Albert en het volk. Ben je Belg, dan kan nu elk moment Albert op de koffie komen. Misschien gaat hij ook wel mee op vakantie en claimt hij ineens een hoek van je familietent.

‘Integendeel’ wordt vaker gebruikt op een manier die niet helemaal klopt. Eigenlijk is de uitdrukking bedoeld voor diametrale tegenstellingen. „Zijn jullie verliefd?” „Integendeel, we haten elkaar.” Maar even vaak hoor je het op zo’n manier gebruikt: „Goh, lekker, is dat balsamico azijn?” „Nee, integendeel, dit is rode wijnazijn.”

Albert had natuurlijk moeten zeggen: „Als u denkt dat onze wegen nu uiteen gaan lopen, dan zeg ik: dat zal wel meevallen.” Maar ‘dat zal wel meevallen’ klinkt alsof het niemand iets kan schelen. Bij ‘integendeel’ kun je suggereren dat iets je echt aan het hart gaat.

Na het ‘wel integendeel’ leek het trouwens of Albert even moest nadenken, van: hoe brei ik hier nu op een logische manier een einde aan. Hij gaf die wens tot logica echter al snel op en besloot tot een enthousiast: „Leve België!”

Dat is iets waar we allemaal wat van kunnen leren. Als je iets af moet sluiten, als je het ook niet meer weet, als het je allemaal meer raakt dan je dacht, eindig dan onlogisch. Leve België!

Paulien Cornelisse heeft vanaf volgende week voor langere tijd verlof om te werken aan haar nieuwe theatervoorstelling.

    • Paulien Cornelisse