Vliegtuig botste bijna op drone

Piloten van vliegtuigen en helikopters melden steeds vaker onbemande toestellen, ook wel drones genoemd, veelal op plaatsen waar die niet mogen vliegen. Voor zover bekend heeft zich daarbij één keer een mogelijk gevaar voorgedaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt een „bijna-botsing”, op 15 mei bij Harderwijk, tussen een lesvliegtuig van Martinair en een drone.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in 2011 drie incidenten met drones geregistreerd. Vorig jaar waren dat er acht en tot juli dit jaar vier. Voor 2011 zijn er geen meldingen geregistreerd. De incidenten variëren van piloten die in de verte een drone zien tot drones die dichtbij langsvliegen. Ook piloten van grote verkeersvliegtuigen melden incidenten. Zo kwam er vorig jaar een melding van de luchtverkeersleiding op Schiphol. Hoogstwaarschijnlijk was die afkomstig van een passagiersvliegtuig. Zeker is dat niet; melders blijven anoniem om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen een slecht imago krijgen als ze vaak in de statistieken voorkomen.

Bij een vermoeden van gevaar stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek in. Dat naar de bijna-botsing op 15 mei is nog niet klaar. Daarom geeft de raad geen toelichting. Er is alleen bekend dat het om een vijfzits-trainingstoestel van Martinair ging, dat volgens de website van de raad op 400 meter hoogte „op kleine afstand” werd gepasseerd door een „drone”. Een woordvoerder van Martinair bevestigt de melding. „Het toenemend gebruik van drones is een issue dat aandacht verdient”, zegt hij.

De Inspectie Leefomgeving en Transport wijt de toename van incidenten aan het steeds intensievere gebruik van drones door recreanten en bedrijven. De onbemande toestellen worden onder meer ingezet om luchtfoto’s te maken of voor inspectie van installaties op grote hoogte, zoals windmolens. Daarnaast gebruikt de politie drones bij de opsporing van wiettelers en inbrekers.

Sinds maandag is het verboden zonder ontheffing beroepsmatig met een onbemand toestel te vliegen. Om privacyschending door drones met camera’s te voorkomen, kondigde staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) onlangs wetgeving aan.

    • Wilmer Heck