Vandaag in NRC Boeken: Nir Baram, Das Magazin en Column McCann

Architectuurjournalist Leo Hollis beschrijft in zijn nieuwe boek de ontwikkeling van oude en nieuwe steden. Boekenredacteur Bernhard Hulsman las Hollis’ boek en trof een wel erg bekende naam aan. Te weten die van Albert Speer (1934), de zoon van de gelijknamige hofarchitect van Hitler. Speer blijkt, zo schrijft Hulsman vandaag in zijn openingsstuk over Leo Hollis’ (1972) Cities Are Good

Leegstaande huizen in Anting/ Foto ANP

Architectuurjournalist Leo Hollis beschrijft in zijn nieuwe boek de ontwikkeling van oude en nieuwe steden. Boekenredacteur Bernhard Hulsman las Hollis’ boek en trof een wel erg bekende naam aan.

Te weten die van Albert Speer (1934), de zoon van de gelijknamige hofarchitect van Hitler. Speer blijkt, zo schrijft Hulsman vandaag in zijn openingsstuk over Leo Hollis’ (1972) Cities Are Good for You in NRC Boeken, een omvangrijk Chinees oeuvre opgebouwd te hebben:

‘Zo werd een paar jaar geleden het eerste deel van Speers stadje Anting bij Shanghai opgeleverd. De Chinese opdrachtgevers wilden een gemütliches Duits stadje, met kleurrijke vakwerkhuizen en met kinderhoofdjes bestrate pleinen. Maar Albert Speer jr. (1934) wist de Chinezen ervan te overtuigen dat moderne Duitse steden heel anders zijn.’

Anting kreeg om die reden het aanzien van een middelgrote Duitse stad. Maar bekoren kon het de Chinezen niet, schrijft Hulsman:

‘Anting is een spookstad, vol lege huizen, stelde een journalist van Der Spiegel twee jaar geleden vast.’

Hollis laat het niet bij Anting en beschrijft in zijn boek de ontwikkeling van steden in Afrika, Amerika, India:

‘Hij loopt op de High Line, het New-Yorkse nieuwe park dat is aangelegd op een oud,  in onbruik geraakt luchtspoor in Manhattan en vraagt zich af hoe het komt dat hier zo veel stadsbewoners én toeristen rondkuieren. Hij bezoekt Bangalore, de high tech-stad die is uitgegroeid tot het Silicon Valley van India. Hij ontdekt dat dit geen toeval is: al in de jaren vijftig wees de Indiase regering Bangalore als ‘stad van de toekomst’ aan en kreeg het vier universiteiten en 47 technische hogescholen. In Marseille, de eerste Franse stad met een islamitische meerderheid, is hij getuige van het ontstaan van een nieuwe cultuur, ‘niet Afrika in Frankrijk maar iets ertussenin.’ Hij wandelt door de straten van Mumbai, de dichtstbebouwde stad ter wereld, en ziet hier Anthilla, het huis van 27 verdiepingen van de Indiase zakenman Anil Ambani dat 1 miljard dollar heeft gekost. Maar ook gaat hij er naar Dharavi, met 1 miljoen inwoners de grootste sloppenwijk ter wereld, en stelt vast dat ondanks de armoede veel nieuwkomers in Mumbai daar werk vinden in de honderden bedrijfjes die verscholen liggen tussen de hutten.’

Meer over Leo Hollis’ (1972) Cities Are Good for You vanmiddag in NRC Boeken. Met verder aandacht voor:

Rudi van Dantzigs biografie van Sonia Gaskell, ingenieurs van WO II, Steven Derix en Dolf de Groot, zomerinterview met Israëlisch schrijver Nir Baram, poëzie van Willem van Toorn, Jan Wijnen, Colum McCann, Indiëboeken, Peter Heller, Ruth Ozeki, Das Magazin en Tim Parks.

 

    • Roderick Nieuwenhuis