Uitgelicht

Film

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoe spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeend en doeltreffend scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. RTL 5, 20.30-23.20u.

An Ideal Husband (Oliver Parker, 1999, VS/GB). Beetje overbodige, maar met aandacht tot stand gekomen verfilming van Oscar Wildes lichtgewichtblijspel over loyaliteit en verraad in de Londense beau monde anno 1895. Met Rupert Everett als de vrijgezel-levenskunstenaar Arthur Goring, Jeremy Northam als de verre van ideale echtgenoot-politicus onder vuur, Cate Blanchett als zijn deugdzame gade en Julianne Moore als een bijna fatale intrigante. Canvas, 22.20-23.55u.

Bottle Shock (Randall Miller, 2008, VS). In 1976 reisde de Britse wijnliefhebber Steven Spurrier naar Californië. Spurrier, eigenaar van een wijnwinkel in Parijs, zocht naar een manier om zijn zieltogende zaak een oppepper te geven. Hij bedacht ‘Het Oordeel van Parijs’, een competitie waarin Franse wijnen het opnemen tegen Amerikaanse. De film concentreert zich op de ontmoeting tussen de zeer Britse Spurrier en de koppige Californische wijnboer Jim Barrett. Met Alan Rickman, Chris Pine. Eén, 23.15-01.00u.

Informatief

La momie dinosaure. In 2000 deed paleontoloog Nate Murphy de ontdekking van zijn leven: een gemummificeerd en naar omstandigheden perfect geconserveerd kadaver van een 77 miljoen jaar oude dinosauriër. Het is niet alleen het enige complete exemplaar van een Hadrosaurus, in tegenstelling tot klassieke fossielen bestaat dit lichaam in drie dimensies. Murphy hoopt als eerste de interne structuur van een dino te kunnen reconstrueren. Arte, 19.30-20.15u.

Obsessions. Serie waarin Jason Godfrey in Azië mensen opzoekt die obsessief gedrag vertonen. Over Koreaanse, zeer gedetailleerde realityshows over mensen die hun uiterlijk door chirurgische ingrepen laten veranderen, Chinezen met een internetverslaving, mensen die alleen nog kunnen denken en bewegen als een robot, of halfnaakt zanglessen nemen, of zich kleden als een pop. Ned.3, 21.30-22.00u.

Amusement

Sherlock. Aflevering uit de tweede serie met Benedict Cumberbatch als de geniale maar antisociale Sherlock Holmes en Martin Freeman als dokter John Watson in hedendaags Londen. A Scandal in Belgravia draait om een geval van chantage dat de monarchie in gevaar brengt, om internationaal terrorisme, op hol geslagen CIA-agenten en een complot waar de Britse regering bij betrokken is. Maar de meedogenloze Irene Adler (Lara Pulver) is de gevaarlijkste tegenstander. BBC 1, 21.30-23.00u.