Thialf: nieuwe procedure

Almere vindt dat het de wedstrijd om de toewijzing van hét schaatsstadion van Nederland al heeft gewonnen, schaatsbond KNSB volhardt in een verlenging van die wedstrijd, en het Heerenveense Thialf wil dat de wedstrijd opnieuw wordt gespeeld.

Dat bleek gisteren in Utrecht tijdens een kort geding over de gunning van het schaatsstadion.

Het Almeerse consortium Icedôme had de rechtszaak aangespannen uit onvrede over het verloop van die gunning. Uit een dit voorjaar uitgelekt rapport van de KNSB en sportkoepel NOC*NSF bleek dat de wedstrijdjury een sterke voorkeur had voor het Almeerse plan. De twee andere kandidaten, Heerenveen en Zoetermeer, volgden op grote afstand. Maar bond en koepel besloten na het uitlekken van het rapport tot het instellen van een extra financieel onderzoek naar de drie plannen. Het belangrijkste Nederlandse schaatscomplex van het komende decennium moest geen luchtkasteel zijn, aldus de KNSB.

Het Almeerse consortium betoogde gisteren voor de rechter dat zo’n extra onderzoek helemaal niet nodig is: het eerste, uitgelekte onderzoek van KNSB en NOC*NSF was al goed genoeg. Bovendien, het inlassen van een extra onderzoek is een eenzijdige aanpassing van de spelregels, en dus onrechtmatig.

Nee, zei de advocaat van bond en koepel. Het extra onderzoek valt onder het recht op aanvullende informatie. En die financiële toets is juist wel nodig. Bijvoorbeeld om te kijken of in de plannen geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Thialf speelde ook een rol in het kort geding. Het besloot deze week zich te scharen achter schaatsbond KNSB, om te voorkomen dat Almere via het kort geding de gunning plots binnensleept. De Friezen pleitten gisteren voor de rechter voor het starten van een geheel nieuwe aanbestedingprocedure, maar ze gaan ook akkoord met het extra financiële onderzoek dat de KNSB voorstaat.

Almere vreest dat de plotse verlenging van de procedure door de KNSB is ingegeven door een heimelijke voorkeur voor behoud van Thialf als schaatsmekka van Nederland. De rechter doet op 19 juli uitspraak.