Stijlbreuk ECB leidt tot hogere koersen

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente voorlopig niet verhogen. Sterker nog, het is mogelijk dat het belangrijkste rentetarief, dat sinds twee maanden op 0,5 procent staat, verder daalt.

Met deze verklaring, gisteren, deed de ECB voor het eerst in haar vijftienjarige bestaan een uitspraak over toekomstig rentebeleid. De ECB neemt elke eerste donderdag van de maand een besluit over de rente en koos er tot op heden voor om zich niet vast te leggen op de toekomst. De stijlbreuk werd enthousiast ontvangen op de financiële markten. Aandelenkoersen schoten omhoog en de euro daalde in waarde. Vandaag sloten de beurzen in Azië met flinke winst. Beleggers waren blij om te horen dat de ECB het ‘crisisbeleid’ voorlopig handhaaft.

President Mario Draghi zei gisteren dat voor deze koers gekozen is omdat de economie van de eurozone nog altijd in recessie is en banken steeds minder geld uitlenen aan bedrijven, waardoor het herstel niet op gang komt. Omdat de inflatie redelijk laag is (1,6 procent) en dat naar verwachting voorlopig zal blijven, durfde de ECB het aan om zich voor langere tijd vast te leggen op de lage rente. Het is de belangrijkste taak van de ECB om te voorkomen dat de inflatie oploopt tot boven 2 procent.

Volgens Draghi heeft de bestuursraad van de ECB, waarin onder anderen de presidenten van de zeventien nationale centrale banken zitting hebben, gisteren „uitgebreid gediscussieerd” over een verdere verlaging van de rente. Draghi: „0,5 procent is niet de ondergrens.”

Met deze opmerkingen probeerde hij de financiële markten gerust te stellen dat de ECB voorlopig niet het voorbeeld van de Amerikaanse centrale bank zal volgen. Die kondigde twee weken geleden aan het Amerikaanse stimuleringsbeleid te willen afbouwen.

Ook Mark Carney, de nieuwe gouverneur van de Bank of England, zei gisteren dat een renteverhoging voorlopig niet aan de orde is.

Grote woorden: pagina 21