Stijging aantal tbs’ers dat verlofregels overtreedt

Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP/ Martijn Beekman

Tbs’ers die met verlof mochten, hebben zich vorig jaar 56 keer niet aan de regels gehouden. Dat is een stijging in vergelijking met 2011, toen dat 37 keer was. Het gaat onder meer om tbs’ers die niet op tijd terug zijn van hun verlof. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vier keer werden regels overtreden bij begeleid verlof, bij onbegeleid verlof was dat twintig keer het geval. In 2011 ging dat nog over respectievelijk zeven en tien keer.

Bij zogeheten transmuraal verlof, waarbij er nog wel toezicht is van de kliniek, werden de regels 26 keer overtreden. Bij proefverlof ging dit om vijf keer. Eén keer werd verlof verleend terwijl er geen machtiging was afgegeven.

Alle tbs’ers wel weer aangehouden

Alle tbs’ers met ongeoorloofd verlof werden wel weer aangehouden, schrijft Teeven. In 43 gevallen binnen een etmaal. Jaarlijks vinden er zo’n 70.000 verloven van tbs’ers plaats.

De stijging komt volgens Teeven door een scherpere registratie. De gegevens uit verlofaanvragen zouden onder meer strenger zijn gecontroleerd. (Novum)