Rodman wil Nobelprijs

Nelson Mandela, Jimmy Carter, Martin Luther King en Barack Obama: als het aan oud-basketballer Dennis Rodman ligt, hoort hij binnenkort in dit rijtje thuis.

In een interview met het Amerikaanse sportblad Sports Illustrated zegt de vijfvoudige NBA-kampioen dat zijn bezoek aan Noord-Korea hem in de top drie van de kandidaten voor de Nobelprijs van de Vrede moet brengen. „Als dat niet gebeurt weet ik het ook niet meer.”

Het enfant terrible van het Amerikaanse basketbal bracht, op uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in februari een bezoek aan Pyongyang. De dictator en basketbalfan noemde Rodman na diens bezoek een vriend voor het leven.

De oud-speler van Chicago Bulls zegt dat hij voorafgaand aan zijn bezoek niets wist over het land van zijn nieuwe vriend. „Ik wist niet welk land hij regeerde en ook niet wat er in dat land aan de hand was. Mijn missie is het ijs te breken tussen vijandige landen, daarin ben ik geslaagd.”

Terwijl andere landen de verrichtingen in Noord-Korea angstvallig in de gaten houden, snapt Rodman niet waarom president Barak Obama zijn collega niet even belt. „Kim heeft nooit echt gebombardeerd. Mensen zeggen dat hij de slechtste man ter wereld is. Ik weet alleen dat Kim mij heeft verteld dat hij geen oorlog wil met Amerika. Hij wil alleen over basketbal praten met Obama.”

Rodman gaat binnenkort weer op bezoek bij zijn Noord-Koreaanse vriend. Dan gaat hij samen met zijn familie op vakantie.