Relatief lage beloning Nederlandse topman

De beloning van topmannen van de grootste Nederlandse beursgenoteerde firma’s ligt met gemiddeld 3,5 miljoen euro per jaar ver onder het gemiddelde in Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hostettler, Kramarsch & Partner naar de beloning in 2012 door de 76 grootste Europese bedrijven. Drie van de vier Nederlandse bedrijven in het onderzoek horen bij de slechtst betalende tien bedrijven.

Grootverdiener is Volkswagen- topman Martin Winterkom met een jaarinkomen van zo’n 12,8 miljoen euro (inclusief variabel deel). ING-topman Jan Hommen bungelt onderaan met 1,35 miljoen. Peter Voser van Shell, dat als Brits bedrijf in de lijst staat, neemt met 10,5 miljoen euro de zesde plek in.

Opvallend is dat de hoogste beloningen vallen in de farmacie en de consumentenproducten en dat de honorering in de financiële sector veel lager ligt dan het Europese gemiddelde. Dat komt volgens de onderzoekers door de malaise in deze sector en de veranderde regelgeving. Voor de crisis voerden financiële dienstverleners nog de ranglijst aan.

Bij de beloning van voorzitters van de raden van commissarissen voeren drie Zwitserse ondernemingen de ranglijst aan: Novartis (10,3 miljoen euro), Nestlé (6,6 miljoen) en Roche (5,5 miljoen). In Zwitserland is president-commissaris een voltijdbaan.

Ook op dit vlak is de honorering door Nederlandse bedrijven relatief bescheiden. Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer staat met zijn voorzitterschappen bij Philips (130.000 euro) en ING (86.000 euro) twee keer laag in de ranglijst.