Radio 100%NL wint veiling frequentie

Het commerciële radiostation 100%NL mag een tweede zender beginnen. De exploitant van 100%NL heeft de veiling van een landelijke FM-vergunning gewonnen. Dat heeft het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt.

100%NL, dat vooral Nederlandse muziek draait, betaalt bijna 830.000 euro (voor vier jaar) voor het zogenoemde kavel A7. Dat is een pakket FM-frequenties met landelijke dekking. De frequentie kwam in 2009 vrij na het faillissement van Arrow Classic Rock. Eerder zonden Yorin FM en Caz hierop uit.

Het bod van 100%NL is aanzienlijk lager dan de overheid twee jaar geleden vroeg voor het pakket. Toen wilde het ministerie een eenmalige vergoeding van 17,5 miljoen euro voor zes jaar. Het bedrijf achter 100%NL, Ad Venture Radio BV, vond dat bedrag veel te hoog. Een commercieel station zou die investering nooit kunnen terugverdienen in zes jaar, aldus 100%NL destijds.

Ad Venture Radio was volgens het Agentschap de enige aanvrager die voldeed aan alle veilingregels. Wat het zusterstation van 100%NL gaat uitzenden is nog niet bekend. A7 is een zogenoemd ongeclausuleerd kavel: de eigenaar hoeft zich niet aan een strikt thema te houden (nieuws, jazz, klassiek) maar mag zelf weten wat het uitzendt.

De grote commerciële radiogroepen Sky Radio (TMG), Radio 538 (Talpa) en Q-Music (de Persgroep) waren uitgesloten van de veiling. Elke groep mag slechts één vrij, ongeclausuleerd kavel hebben. Er waren in totaal zeven belangstellenden voor kavel A7.

Het Brabantse commerciële station 8FM won de veiling om kavel B38, een FM-pakket in de regio Kaatsheuvel. 8FM betaalt circa 40.000 euro.