Rabobank boog eigen regels voor bonus Robeco-top

Het Japanse financiële concern Orix heeft Robeco overgenomen.
Het Japanse financiële concern Orix heeft Robeco overgenomen. Foto ANP / Martijn Beekman

De Rabobank heeft bij het toekennen van de miljoenenbonus aan de top van Robeco “niet in lijn” met haar beloningsbeleid gehandeld. Dit bevestigt een woordvoerder van de coöperatieve bank uit Utrecht na vragen van NRC Handelsblad.

In het jaarverslag over 2012 staat dat “materiële retentie- en exitpakketten [...] en andere gegarandeerde bonussen niet zijn toegestaan” bij de Rabobank. Toch kregen 53 topwerknemers van beleggingsdochter Robeco woensdag samen een bonus van 33 miljoen euro (gemiddeld 622.000 euro per persoon). Ze kregen de beloning voor het aanblijven tot de formele verkoop van Robeco aan het Japanse conglomeraat Orix deze week.

Volgens de woordvoerder is “na zorgvuldige afwegingen” besloten af te wijken van het beloningsbeleid. Dit zou in uitzonderlijke gevallen zijn toegestaan. De raad van commissarissen kan hiervoor toestemming geven, staat in het jaarverslag. Wat een uitzonderingssituatie is, wordt echter niet vermeld, evenmin wat dan een redelijke beloning zou zijn.

‘Bonus in belang van klanten en medewerkers’

Politiek ontstond er ophef over de bonus. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vond deze “onverstandig”. Het CDA en de PvdA eisten opheldering van De Nederlandsche Bank waarom de toezichthouder toestemming had gegeven. Sinds een paar jaar zijn gegarandeerde bonussen bij banken wettelijk verboden.

Volgens de woordvoerder was in dit geval een bonus onvermijdelijk. Orix eiste dat het topkader bij Robeco zou blijven tot de overname was afgerond, zegt hij. Voor de Rabobank zelf was de bonus ook van groot belang. Als het topkader tijdens de onderhandelingen was vertrokken, zou Robeco minder hebben opgebracht. Nu verdient de Rabobank bijna 2 miljard euro aan de verkoop.

Dat geld voegt Rabo grotendeels toe aan de reserves. De bank heeft moeite aan kapitaal te komen en de winst staat onder druk. Tegelijkertijd wil de bank de buffers verhogen.

Met bonus kan de bank de reserves meer opbouwen dan zonder, is de redenering. Volgens de woordvoerder was de bonus dan ook “rechtstreeks in het belang van klanten en medewerkers”. Hij zegt dat de Rabobank verder gewoon “zal doorgaan met het gebruikelijke beloningsbeleid, waarvan wij vinden dat het zorgvuldig, beheerst en duurzaam is”.