Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Piloten melden meer incidenten met drones - bijna-botsing onderzocht

De meldingen variëren van piloten die in de verte een drone zien tot onbemande toestellen die dichtbij langsvliegen.
De meldingen variëren van piloten die in de verte een drone zien tot onbemande toestellen die dichtbij langsvliegen. Foto EPA / Oliver Killig

Piloten van vliegtuigen en helikopters melden steeds vaker onbemande toestellen, ook wel drones genoemd, veelal op plaatsen waar die niet mogen vliegen. Voor zover bekend heeft zich daarbij tot nu toe één keer een mogelijk gevaar voorgedaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt momenteel een “bijna-botsing“, op 15 mei bij Harderwijk, tussen een lesvliegtuig van Martinair en een drone.

Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport werden tot 2011 geen meldingen van incidenten met onbemande toestellen geregistreerd. In dat jaar waren het er drie, vorig jaar acht en tot juli dit jaar vier, zo meldt de Inspectie desgevraagd. De meldingen variëren van piloten die in de verte een drone zien tot onbemande toestellen die dichtbij langsvliegen. Ook piloten van grote verkeersvliegtuigen melden incidenten. Zo kwam er vorig jaar een melding van de luchtverkeersleiding op Schiphol. Hoogstwaarschijnlijk was die afkomstig van een passagiersvliegtuig. Zeker is dat niet. De melders blijven anoniem om te voorkomen dat vliegmaatschappijen een slecht imago krijgen als ze vaak in de statistieken voorkomen.

‘Drone passeerde op 400 meter hoogte op kleine afstand’

Bij het vermoeden van een gevaarlijke situatie stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek in. Naar de volgens de raad “bijna-botsing” met een Martinair-toestel op 15 mei is dat nog niet afgerond. Daarom wordt geen toelichting gegeven. Er is alleen bekend dat het om een vijfzits-trainingstoestel van Martinair ging, dat volgens de website van de raad op 400 meter hoogte “op kleine afstand” werd gepasseerd door een “drone”. Een woordvoerder van Martinair bevestigt de melding:

“Het toenemend gebruik van drones is een issue dat aandacht verdient. Daar komt overleg over en nieuwe spelregels.”

De Inspectie Leefomgeving en Transport wijt de toename van het aantal meldingen aan het steeds intensievere gebruik van drones door recreanten en bedrijven. De onbemande toestellen worden onder meer ingezet om luchtfoto’s te maken of voor inspectie van installaties op grote hoogte, bijvoorbeeld van windmolens. Daarnaast vliegt defensie voor de politie met drones om te assisteren bij de opsporing van wiettelers en inbrekers.

Wetgeving met betrekking tot drones in de maak

Sinds maandag is het verboden zonder ontheffing beroepsmatig met een onbemand toestel te vliegen. Dat is volgens staassecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) nodig “gelet op de enorme toename in beroepsmatig gebruik van onbemande luchtvaartuigen het afgelopen jaar, de verwachte snelle groei de komende maanden en de hiermee gepaard gaande veiligheidsricico’s”, zoals ze in een toelichting schreef. Ook om privacyschending door drones met camera’s te voorkomen kondigde staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) onlangs wetgeving aan. De mogelijkheden om te vliegen boven bebouwing en plaatsen waar veel mensen komen, worden beperkt.