Peter Sagan heeft eindelijk zijn overwinning - ‘ongelofelijk wat hij laat zien’

Peter Sagan wint met enige afstand van John Degenkolb en Daniele Bennati. Foto AP/ Laurent Rebours

De Slowaak Peter Sagan heeft dan eindelijk zijn etappeoverwinning te pakken. De groenetruidrager van Cannondale troefde met een krachtige eindspurt royaal John Degenkolb (Argos-Shimano) en Daniele Bennatti (Team Saxo-Tinkoff) af in de straten van Albi. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-GreenEdge) blijft in het geel.

Sagan pakte onderweg weer een flink aantal punten en staat met afstand aan kop van het sprintklassement. Hij draagt ook morgen de groene trui. De bolletjestrui heeft een nieuwe eigenaar, de Fransman Blel Kadri (AG2R La Mondiale). Michal Kwiatowski blijft in het wit.

De finale:

Etappekaarten via Cycling the Alps. Het etappeverslag komt van persbureau Novum.

Voigt en Kadri ontsnappen

De eerste ontsnapping kwam vrijdag op naam van de 41-jarige Jens Voigt, de oudste tourdeelnemer, en Blel Kadri, die zijn zinnen had gezet op de bolletjestrui. De Duitser en de Fransman kregen niet veel ruimte, omdat Cannondale in het peloton flink aan de boom schudde voor Sagan.

Kadri, die opgroeide in finishplaats Albi, bereikte nog wel zijn doel door de leiding in het bergklassement over te nemen van Pierre Rolland, maar vervolgens was het gedaan met de aanval.

Cannondale trekt door op klim

Het werk van de ploeg van Sagan had tot gevolg dat veel renners moesten passen op de Col de la Croix de la Mounis, een klim van de tweede categorie. Onder meer ritwinnaars Mark Cavendish, André Greipel en Marcel Kittel kwamen achterop en slaagden er niet in terug te keren. Zij finishten uiteindelijk op meer dan tien minuten.

Onze Tourredacteur Derk Walters spreekt van een “mooie tactiek” van Cannondale:

“Ze rijden vele kilometers op een klim van de tweede categorie keihard door. Toen wist je al dat raar zou moeten lopen, wilde Sagan niet winnen.”

Jan Bakelants, die door zijn zege in de tweede etappe al twee dagen in de gele trui reed, rook zijn kans en sprong met 68 kilometer te gaan weg. Hij kreeg Cyril Gautier en Juan José Oroz met zich mee. Het drietal hield lang stand, mede doordat Cannondale bijna al het werk moest opknappen, maar op een kleine drie kilometer van de streep werden ze dan toch opgeslokt.

In de sprint kwam Degenkolb te vroeg op kop, waarna Sagan het werk van zijn ploeg overtuigend afmaakte.

“Ongelofelijk wat die man laat zien”

Walters was onder de indruk van Sagan:

“Het is ongelofelijk wat Sagan laat zien. Zelfs in gewone sprints is hij al een man om rekening mee te houden, getuige de drie tweede plaatsen, maar zo’n etappe in het middengebergte verteert hij gewoon beter dan andere sprinters. Cavendish kan ook nog wel een beetje klimmen normaal, maar iemand als Kittel die haakt al af als het een meter omhoog gaat.”

De top 5 van vandaag

 1. Peter Sagan (Cannondale)
 2. John Degenkolb(Argos-Shimano)
 3. Daniele Bennati (Saxo-Tinkoff)
 4. Michal Kwiatkowski(Omega Pharma-Quickstep)
 5. Edvald Boasson-Hagen(Team Sky)

De top 5 in het klassement

 1. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
 2. Edvald Boasson-Hagen (Team Sky)
 3. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)
 4. Michael Albasini (Orica-GreenEdge)
 5. Michal Kwiatkowski(Omega Pharma-Quickstep)

Morgen wachten de échte bergen

Dit weekend wordt er voor het eerst écht geklommen, na wat kleine en iets minder kleine ‘puisten’ in de eerste Tourweek. Daar zullen de klassementsrenners zich voor het eerst moeten laten zien. Morgen trekken de renners van Castres om bergop te eindigen in Ax 3 Domaines. Zondag van Saint-Girons over vijf cols naar Bagnères de-Bigorre. Walters blikt vooruit:

“Morgen zullen Chris Froome en ploeggenoot Richie Porte het initiatief gaan nemen. Ik verwacht dat er een kopgroepje ontstaat met voor het klassement niet al te gevaarlijke renners en dat zij daarachter een groepje zullen leiden. Dan is de vraag wie er zullen gaan volgen: Contador wel, een Joaquim Rodriguez, Quintana. Misschien dat Bauke Mollema mee kan. Ik ben benieuwd hoe Froome gaat rijden. Als je favoriet bent, dan ga je meestal niet zelf hard rijden, maar ik ben benieuwd of hij misschien met die traditie gaat breken en, zoals beloofd, aanvallend gaat rijden.”

  • Frank Huiskamp