Paus Johannes Paulus II wordt heilig verklaard

Paus Johannes Paulus ll wordt tijdens een bezoek aan Nederland ontvangen door koningin Beatrix en prins Claus (1985). Foto ANP / Cor Mulder

Paus Johannes Paulus II, overleden in 2005, wordt heilig verklaard. Dat heeft het Vaticaan medegedeeld. In juni werd al bekend dat een commissie theologen van het Vaticaan een tweede wonder toekende aan de Poolse paus. De huidige paus, Franciscus, heeft deze toekenning nu goedgekeurd.

Een heiligverklaring (ook wel canonisatie genoemd) is een pauselijke verklaring dat een persoon, gestorven na een heilig leven of als martelaar, door God met bijzondere gaven is bedeeld. Deze heilige mag in het openbaar vereerd en aangeroepen worden. Een heiligverklaring volgt op zaligverklaring en kan alleen worden uitgesproken als is bewezen dat de persoon ten minste twee wonderen heeft verricht.

In 2001 werd Karol Józef Wojtyla al de onverklaarbare genezing van een vrouw toegeschreven. Over het tweede wonder zijn nog geen mededelingen gedaan. Ook is er nog geen datum voor de ceremonie van de canonisatie. Vandaag werd ook de heiligverklaring van paus Johannes XXIII (paus van 1958 tot 1963) goedgekeurd.

    • Lex Boon