Papieren bon verdwijnt, agenten krijgen smartphone

De papieren bon verdwijnt en agenten krijgen een smartphone waarmee ze verdachten sneller kunnen identificeren. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De papieren bon verdwijnt en agenten krijgen een smartphone waarmee ze verdachten sneller kunnen identificeren. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet de strafrechtketen beter wil laten functioneren.

Dat schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) vanmiddag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat vanaf 2015 alle processtukken tussen politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de reclassering digitaal worden uitgewisseld. Ook burgers en advocaten kunnen vanaf dat jaar digitaal communiceren met het OM en de rechtspraak. Dat moet ervoor zorgen dat strafzaken beter en sneller worden afgehandeld en tot een daling van de administratieve lasten.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de strafrechtketen over enkele jaren beter gaat functioneren: dat meer strafzaken succesvol worden afgehandeld, veroordeelde personen daadwerkelijk hun straf uitzitten en dat daders effectiever worden gestraft. Zo willen Opstelten en Teeven dat in 2016 minimaal 92 procent van de opgelegde celstraffen binnen twee jaar wordt uitgevoerd, nu is dat nog 87 procent.

De doorlooptijden van strafzaken moet ook fors worden verkort en slachtoffers meer aandacht krijgen. Burgers moeten een beter op de hoogte worden gehouden over wat met hun aangifte gebeurt, is de wens van de bewindslieden. Volgend jaar krijgen alle slachtoffers van overvallen, straatroof en geweld binnen twee weken een telefoontje van de politie, beloven zij.

(Novum)