Over de haag

Gezellig, de barbecue

Tussen kabinet en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes botert het niet, dat is publiek geheim in Den Haag. Gisteren, tijdens de traditionele eindejaarsbarbecue in Nieuwspoort, werd die wederzijdse animositeit vakkundig gecamoufleerd. Wientjes en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stonden vrolijk te keuvelen. Spraken ze over het genadeloos door Dijsselbloem afgeschoten plan van Wientjes om SNS en ABN Amro te verkopen?

The show must go on

Het was niet louter vrolijkheid gisteren. De Productschappen voor Vee, Vlees, Pluimvee en Eieren, de traditionele gastheren van de barbecue, dreigen volgend jaar te worden opgeheven. Niet getreurd, zei productschapvoorzitter Joop Atsma in zijn welkomstwoord: „Ook als we worden opgeheven, gaat de barbecue volgend jaar gewoon door!”

Geen sojaburgers meer

En waar was het alternatieve feestje gebleven? Milieudefensie organiseerde gisteren voor het eerst in jaren geen vegetarische barbecue. Tot teleurstelling van... landbouwpartij CDA. Zelfs die fractie bestaat niet meer exclusief uit carnivoren. Onderwijswoordvoerder Michel Rog („al 23 jaar tevreden vegetariër”) moest het gisteren doen met een broodje kaas achter zijn bureau. Geitenwollensokken bij het CDA? Waarschijnlijk een oude gewoonte uit de tijd dat Rog nog fractievoorzitter in de Amsterdamse deelraad De Baarsjes was. Voor D66.

Haalde het net niet...

Op de valreep van het parlementaire jaar neemt de Kamer in een paar uur tijd tientallen besluiten. De coalitie stemde van alles weg, tot teleurstelling van de oppositie. CDA’er Sander de Rouwe meldde bedremmeld dat VVD en PvdA niets zien in marktverkenning voor het Fyra-probleem. Het CDA hoeft er ook niet op te rekenen dat het kabinet extra rekening houdt met de werkgelegenheid in Drenthe bij het inkrimpen van de rijksdienst. En helaas voor de Partij voor de Dieren: er komt geen vervoersverbod voor dieren op zeer warme dagen.

...of juist lekker wel

Voor sommigen leidde hun politieke handwerk wel tot klein geluk. Succesvol was SP’er Jasper van Dijk: zijn motie over behoud van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis werd aangenomen. En hij regelde dat het kabinet een vergelijking zal maken tussen het Nederlandse popmuziekbeleid en dat van Canada.

Deze rubriek gaat net als het parlement met zomerreces.