Opstelten gaat weer criminele burgerinfiltranten inzetten

Den Haag, 25 juni 2013. Ivo Opstelten Vragenuurtje in de Tweede kamer Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Kamer eind juni. Foto ANP/ Martijn Beekman

Criminele burgerinfiltranten worden in de toekomst weer ingezet bij politieonderzoeken. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag gemeld na afloop van de ministerraad. Het Openbaar Ministerie krijgt ook meer mogelijkheden om afspraken te maken met criminele getuigen in ruil voor verklaringen.

Aan de inzet van de infiltranten worden volgens de minister wel strenge voorwaarden gesteld, zegt hij tegen persbureau Novum:

“Het moet natuurlijk wel proportioneel zijn. Daarnaast moet de inzet van de infiltranten getoetst worden door het college van procureurs-generaal en uiteindelijk is de beslissing of het gebeurt aan mij. Verder moet het aan tijd gebonden zijn; het is dus niet mogelijk dat de positie van de infiltrant verandert.”

Begin dit jaar meldden regeringspartijen VVD en PvdA het gebruik van criminele burgerinfiltranten weer wilden toestaan.

Gebruik stopte na IRT-affaire

Justitie maakt al sinds de jaren negentig geen gebruik meer van criminele burgerinfiltranten. De reden daarvan was de IRT-affaire. Onder regie van politie en justitie voerden infiltranten toen drugs door, het doel daarvan was een beeld te krijgen van de top van de drugsbende die werd onderzocht. Het leidde in 1994 tot een parlementaire enquête. Sindsdien is het gebruik van infiltranten verboden. Opstelten is niet bang voor een nieuwe soortgelijke affaire, volgens Novum.

Opstelten: politie en justitie lopen tegen grenzen van mogelijkheden aan

Het aanpakken van georganiseerde criminaliteit is een topprioriteit van dit kabinet, benadrukte Opstelten. Maar volgens hem lopen politie en justitie bij de aanpak van criminele groepen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Daarom moeten naast infiltratie door rechercheurs of niet-criminele infiltranten, nu ook criminele infiltranten helpen bij onderzoeken.

Kroongetuigen moeten betaald kunnen krijgen

Het kabinet wil dat het OM meer ruimte krijgt om afspraken te maken met kroongetuigen. Nu kan justitie nog maximaal de helft aan strafvermindering toezeggen. Dat moet in de toekomst meer worden. Kroongetuigen moeten ook betaald kunnen krijgen. Het OM kan de strafvermindering en financiële tegemoetkoming slechts toezeggen, uiteindelijk is het de rechter die beslist over de straf.

Volgens premier Rutte is het ‘niet ideaal’ om deals te sluiten met criminelen:

“Maar als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat. Soms is er sprake van zeer gesloten bolwerken, waarbij de inzet van dit type infiltranten noodzakelijk is om daartoe toegang te krijgen.”

    • Frank Huiskamp