Oproep tot protesten in Egypte

De Egyptische Moslimbroederschap heeft opgeroepen tot een golf van protesten vandaag in heel Egypte tegen de militaire ingreep en de arrestatie van belangrijke leiders. Het zou een ‘Vrijdag van afwijzing’ moeten worden.

Behalve president Morsi zijn ook andere topfiguren binnen de Moslimbroederschap gearresteerd door het leger: de Opperste Gids (hoogste leider) Mohammed Badie, zijn voorganger Mahdi Akef, zijn medewerker Rashad Bayoumi, en de ultraconservatieve, populaire salafist Hazem Abu Ismail. Er lopen arrestatiebevelen tegen meer dan tweehonderd leden van de Moslimbroederschap en andere islamitische organisaties.

Gisteren kwam het op een aantal plaatsen tot botsingen. In Morsi’s geboortestad Sharqiya raakten tientallen mensen gewond bij botsingen tussen militante moslims en het leger. In het noorden van de Sinai woestijn werden checkpoints en een militair vliegtuig beschoten door militante moslims. Daarbij werd een soldaat gewond en raakten drie andere militairen gewond.

De VN-organisatie voor de Rechten van de Mens in Genève heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de arrestaties van de top van de Moslimbroederschap. (Reuters, AP. AFP)