Ook Franse geheime dienst tapt internet af

Ook Frankrijk houdt de digitale bewegingen van zijn burgers in de gaten. De buitenlandse inlichtingendienst DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure) tapt volgens het dagblad Le Monde op grote schaal e-mails, sms’jes, telefoongesprekken en berichten op sociale media integraal af. Het programma is volgens de krant illegaal en staat buiten democratische controle.

De gegevens zouden „enkele jaren” bewaard blijven op grote computers in de kelder van de DGSE in het hart van Parijs. Niet de inhoud van de berichtjes blijft beschikbaar, maar de ‘verpakking’ van het dataverkeer, om in kaart te kunnen brengen wie in Frankrijk met wie communiceert, wanneer en waar. Deze zogenaamde ‘metadata’ is volgens de krant ook toegankelijk voor andere Franse inlichtingendiensten en zelfs voor de politie en de douane.

Het Franse digitale inlichtingensysteem zou na dat van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en China het grootste in de wereld zijn. De technisch directeur van de DGSE, Bernard Barbier, heeft volgens Le Monde in 2010 een tipje van de sluier gelicht bij een symposium over digitale veiligheid. Frankrijk bouwde aan „waarschijnlijk het grootste informatiecentrum van Europa na de Engelsen”, zei hij toen.

Hoewel de Kamercommissie die toezicht houdt op inlichtingendiensten op de hoogte zou zijn van het programma, zegt de organisatie voor dataprivacy dat er „geen juridische basis” voor massale opslag van digitale data bestaat. Normaal gesproken moet voor ieder aftapverzoek een aparte aanvraag ingediend worden.

Afgelopen week nog dreigde president Hollande Europese handelsbesprekingen met de VS te traineren na het nieuws dat de Amerikanen Europese diplomatieke missies zouden hebben afgeluisterd.