Nieuwe leider is 'stille man'

Adli Mansour, Egypt's chief justice and head of the Supreme Constitutional Court, speaks at his swearing in ceremony as the nation's interim president in Cairo July 4, 2013. Egypt's prosecutor ordered the arrest of the Muslim Brotherhood's leader on Thursday, widening a crackdown against the Islamist movement after the army ousted the country's first democratically elected president. But Egypt's new interim leader, Adli Mansour, used his inauguration to hold out an olive branch to the Brotherhood. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY HEADSHOT) REUTERS

Redacteur buitenland

De nieuwe interim-president van Egypte is een grote onbekende. Adli Mansour wordt in Egyptische media omschreven als een „mysterieuze” man. Toch heeft het leger deze president van het Constitutioneel Hof aangesteld om het land te leiden tot aan de vervroegde verkiezingen.

Door zijn relatieve anonimiteit ziet het leger in Mansour mogelijk een neutraal figuur in het gepolariseerde politieke klimaat. Rechter Hamid al-Jamal omschreef hem tegen Al-Ahram als een „stille, kalme man die evenwichtige besluiten neemt en de wil van het volk zal respecteren”.

Toen Mansour gisteren de eed aflegde, prees hij de massale straatprotesten die hebben geleid tot de val van president Morsi. „Het meest heuglijke feit van 30 juni is dat het iedereen samenbracht zonder discriminatie of verdeeldheid.”

Adli Mansour is geboren in Kairo in 1945 en studeerde rechten aan de Universiteit van Kairo. Hij kreeg een beurs om te studeren aan de prestigieuze Ecole Nationale d’Administration in Parijs, waarna hij aan een lange juridische carrière begon. President Mubarak stelde hem in 1992 aan als vicepresident van het Constitutioneel Hof, in mei benoemde Morsi hem tot president.

Hoewel Morsi de staatsinstellingen zo veel mogelijk probeerde te controleren, kreeg hij de rechtelijke macht niet in zijn greep. Hij kwam herhaaldelijk in conflict met het Constitutioneel Hof over pogingen een nieuwe grondwet op te stellen. Zo verbood Morsi het hof zich uit te spreken over de wettigheid van de grondwetgevende vergadering. In 2012 leidde Mansour de hoorzittingen waarbij een wet werd geschrapt die leden van het oude regime verbood mee te doen aan de verkiezingen.

    • Toon Beemsterboer