Moslimbroeders Egypte gaan straat op - leger zegt protest te tolereren

De eerste pro-Morsi-demonstranten vanochtend in Kairo. Foto AFP / Mahmoud Khaled

De Egyptische Moslimbroederschap heeft haar aanhang opgeroepen vandaag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van president Mohammed Morsi en de aanhouding van haar leiders. Het leger zegt niet van plan te zijn in te grijpen.

De Broederschap beschouwt het afzetten van Morsi door het leger als een staatsgreep en heeft laten weten niet met de nieuwe regering, onder leiding van de president van het Opperste Consitutionele Hof, te zullen samenwerken, schrijft persbureau AP.

Voor vandaag heeft de Broederschap een ‘Dag van Woede’ uitgeroepen. Aanhangers zijn opgeroepen om van de Rabia al-Adawiya-moskee naar het ministerie van defensie te trekken, maar zich van geweld te onthouden. De Broederschap en haar radicalere bondgenoten dreigen wel het verzet te verharden als het leger niet terugtreedt.

Met het oppakken van haar leiders en het sluiten van de Broederschap gunstig gezinde televisiezenders keert het leger terug naar de praktijken uit “donkere, onderdrukkende, dictatoriale en corrupte tijden”, aldus een verklaring die gisteren door Abdel-Rahman el-Barr werd voorgelezen.

Het leger liet gisteravond weten dat vreedzame demonstraties zullen worden toegestaan. Een woordvoerder verklaarde op Facebook dat de veiligheidsdiensten “geen uitzonderlijke en willekeurige maatregelen” treffen tegen een bepaalde politieke groep en verzoening nastreven. Hij riep de bevolking op kantoren van de Moslimbroederschap met rust te laten om een “eindeloze cyclus van wraak” te voorkomen. (AP)