Looferboy

Als je de komende dagen een ietwat gezette, vrijwel onherkenbare man van ongeveer één meter zeventig, met haar langs het gezicht en een lange zwarte jas, ogenschijnlijk doelloos langs de groenteafdeling in de supermarkt ziet flaneren, dan heb je dikke kans dat ik het ben.Ik ben dan op loofrooftocht. Ik ben niet zomaar op zoek naar loof. Nee, het loof van bospeen smaakt naar niets. En het loof van de prei zit er in de supermarkt ook alleen maar aan om jou ervoor te laten betalen.Ik ben op zoek naar venkelloof, van die kleine groene sprietjes bovenaan de knol. Die sprietjes zijn mij sinds kort goud waard. Dat het heerlijk is als vers groen kruid over de vis, dat wisten we al. Maar sinds ik het venkelijs bij restaurant Niven geproefd heb, is dat loof voor mij zo kostbaar als saffraan.Het probleem is dat je, in tegenstelling tot saffraan, van dat venkelloof hele bergen nodig hebt. Voor dat ijs althans. Vandaar dus dat ik alle groenteboeren en volkstuintjes afstruin met mijn nagelschaartje in de aanslag. Ik paai tegenwoordig ook jonge vrouwen met cadeautjes en mooie woorden om het voor mij te verzamelen. Heb je ’m? Looferboy.Kok Niven Kunz gebruikt het ijs bij een gerechtje dat bestaat uit louter venkel. Het plantje komt in alle vormen en texturen terug op het bord, van zacht gegaard tot krokant gedroogd. Prachtig hoor, hoe Niven die robuuste groente die de venkel toch is verfijnt tot hij zijn toppunt van subtiliteit bereikt in zijn yoghurt-venkelijs. Maar ik eet het nog het liefst gewoon als bolletje, op een hoorntje. Eigenlijk is het een perfecte ijssmaak: zuur-fris van de yoghurt, vooral niet te zoet en dan die subtiele zachte anijssmaak daarbovenop. Ik denk dat het een absolute hit kan zijn deze zomer, mocht die ooit nog beginnen.

Verzamel een bescheiden pedaalemmerzakje vol venkelloof, waar u ook maar kan. Als u dat eenmaal voor elkaar heeft, kan het niet meer misgaan.

Hak het loof fijn in de keukenmachine. Meng het met de yoghurt en de basterdsuiker, ook gewoon in de keukenmachine.

Draai de compositie in de ijsmachine totdat het ijs de juiste substantie heeft. Laat nog twee uur doorvriezen in een bakje in de vriezer.

Serveer het venkelyoghurtijs bij een hartig voorgerecht (bijvoorbeeld ‘structuren van venkel’) of juist als toetje.

Kijk er niet van op als uw venkels bij het afrekenen ‘opeens’ een stukje korter zijn geworden, terwijl u toch echt maar heel even wegkeek om uw bonuskaart te zoeken. U bent bevenkelloofroofd. En ergens in de buurt zal die avond ijs gedraaid worden.