Rust rond Tahrirplein lijkt teruggekeerd - 30 doden in Egypte

Aanhangers en tegenstanders van Morsi op de vuist bij Maspero in Kairo, waar de staatstelevisie gevestigd is. Foto AP/ Khalil Hamra

Op de 6 oktoberbrug, vlak bij het Tahrirplein in Kairo, zijn voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi vanavond hard slaags geraakt. Beide kanten gooiden stenen en vuurwerk naar elkaar. Vijf mensen kwamen om het leven, volgens Al Jazeera. Het leger kwam tussenbeide. De rust lijkt er inmiddels teruggekeerd.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck zijn er wel berichten over andere buurten waar mensen nog slaags zijn. De gevechten houden volgens hem niet zomaar op. In het hele land zijn er volgens de laatste berichten 30 mensen omgekomen, meldt persbureau AP.

Kijk hier live naar de situatie in Kairo.

Eerst naar tv-gebouw, daarna aanval rond Tahrir

Eerder op de avond marcheerde een grote groep Morsi-aanhangers richting het radio- en tv-gebouw in Kairo, mogelijk om te protesteren tegen het gebrek aan media-aandacht voor hun protest. Ze veranderden van richting en lanceerden een aanval op tegenstanders van Morsi op het Tahrirplein. Maar de gevechten concentreerden zich dus op de 6 oktoberbrug, die van het eiland Zamalek naar het Egyptisch museum vlak bij het plein voert. Van Langendonck morgen in NRC Handelsblad:

“Het leek op een herhaling van de beruchte ‘kamelenslag’ van 2 februari 2011, toen aanhangers van president Mubarak het vreedzaam protest op het Tahrirplein aanvielen. Alleen waren er ditmaal aan beide kanten vuurwapens.”

Ook in rest van het land chaotisch

Ook in de rest was het chaotisch. Het leger zou een noodtoestand hebben afgekondigd in Noord-Sinaï, maar ontkende dat. In Sinaï kwamen vijf politieagenten om het leven. Wel werd de alarmtoestand verhoogd na een aanval met raketwerpers op de luchthaven van Al Arish. In Rafah, op de grens met met Gaza, werd een soldaat gedood tijdens een aanval op een politiebureau.

Ook in Opper-Egypte was er geweld. In Qena vielen fundamentalisten een kerk aan. In Dabiya, vlak bij de stad Luxor, werden huizen van christenen in brand gestoken. Ook in Alexandrië en op diverse plekken in de Nijldelta waren er botsingen tussen beide kampen.

Tweede man Broederschap gearresteerd

De tweede, volgens sommigen machtigste man van de Moslimbroederschap, Khairat el-Shater werd vannacht samen met zijn broer gearresteerd. Hij zou hebben aangezet tot geweld. Dat zei de woordvoerder van de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken tegen AP.

‘Leger schoot op pro-Morsidemonstranten

Het leger zou vanmiddag het vuur hebben geopend op pro-Morsidemonstranten. Daarbij kwamen volgens AFP vier mensen om het leven, Reuters spreekt van drie. Tienduizenden mensen waren de straat op gegaan om te protesteren tegen de machtsovername in het land. Het leger heeft ontkend te hebben geschoten. Volgens een woordvoerder werden er alleen losse flodders en traangas gebruikt tegen de demonstranten.

Broederschap: herstel Morsi in ere

De hoogste leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, had eerder vandaag in een speech gezworen de afgezette president Morsi weer in ere te herstellen. Egyptenaren accepteren volgens hem een “militair regime” geen dag langer. Alleen als Morsi weer aan de macht komt, wil de Moslimbroederschap een overeenkomst met het leger sluiten, schrijft persbureau Reuters.

Badie sprak tienduizenden Morsi-aanhangers toe, nadat hij eerder was vrijgelaten na gisteren gearresteerd te zijn. Hij richtte zich in zijn speech tot het leger en zei tegen ze dat hun leider Morsi is en dat ze zich aan hun loyaliteit tegenover de president moeten houden, schrijft persbureau AP.

Hij riep Egyptenaren op te gaan demonstreren:

“We zullen ons niet af laten schrikken door bedreigingen of arrestaties…of de galg. (…) God, zorg dat Morsi overwint en breng hem terug naar het paleis. Wij zijn zijn soldaten en verdedigen hem met ons leven.”

OM: topmannen Broederschap vrijlaten

Het Openbaar Ministerie in Egypte heeft de vrijlating van twee topmannen van de Moslimbroederschap bevolen, volgens staatspersbureau MENA. Het zou gaan om de leider van de politieke vleugel van de partij, Saad El-Katatni en zijn plaatsvervanger Rashad al-Bayoumi, schrijft Reuters. Beiden werden in de nacht na de afzetting van Morsi gearresteerd. Er blijft wel onderzoek naar ze lopen vanwege het aanzetten tot geweld.

    • Frank Huiskamp