Leger opent vuur op pro-Morsi-demonstranten - ‘zeker vier doden’

Pro-Morsi-demonstranten nabij de Universiteit van Kairo vandaag. Foto AP / Hassan Ammar

Het leger heeft vanmiddag het vuur geopend op demonstranten die hun steun betuigden aan de deze week afgezette president Mohammed Morsi. Dat meldt het Franse persbureau AFP op Twitter.

Het persbureau schreef:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Troops open fire as Morsi backers march on Republican Guard HQ: AFP

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vandaag in Kaïro en andere steden in Egypte de straat op, om uiting te geven aan hun woede over de machtsovername van het leger eergisteren. “Weg met het militaire bestuur”, scandeerden de menigten. Volgens enkele media probeerden aanhangers van Morsi een politiebureau te bestormen in de buurt van de Universiteit van Kaïro.

Er zouden, volgens een bij de rellen aanwezige verslaggever van AFP, zeker vier doden zijn gevallen. Hij meldt op Twitter:

Twitter avatar Haithamtabei Haitham Tabei At least 4 killed, tens injured #repulicanguatds #egypt

De demonstranten zouden volgens hem echter het leger hebben geprovoceerd:

Twitter avatar Haithamtabei Haitham Tabei Pro #morsi protestors provoked the guards first. Insisted on putting morsi pic on the barbed wires #egypt

Persbureau Reuters houdt het voorlopig op “zeker drie doden”.

‘Bloed vloeit’

Ook NOS-correspondent Sander van Hoorn meldt dat er geschoten wordt. Hij schrijft op Twitter:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Rubberkogels? Flink geschoten nu. Ook traangas. #Egypte http://t.co/TydQoA0ybm

En correspondent van RTL Nieuws Roel Geeraedts meldt:

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts Ene na de andere gewonde wordt hier afgevoerd. Bloed vloeit #egypte http://t.co/E9xzLzLAGt

Leger ontkent te hebben geschoten

Volgens een woordvoerder heeft het leger niet geschoten op aanhangers van Morsi, schrijft Reuters. Het zou slechts om losse flodders gaan en er zou traangas gebruikt zijn. Het is nog onduidelijk of er andere veiligheidstroepen dan het leger aanwezig waren.

Leger had vooraf beloofd demonstraties te tolereren

Het leger had eerder vandaag juist nog gezegd dat het pro-Morsi-demonstraties zou tolereren. De Egyptische Moslimbroederschap had haar aanhang gisteren opgeroepen vandaag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van president Morsi en de aanhouding van haar leiders.

De Broederschap beschouwt het afzetten van Morsi door het leger als een staatsgreep en heeft laten weten niet met de nieuwe regering, onder leiding van de president van het Opperste Consitutionele Hof, te zullen samenwerken, schrijft persbureau AP.

Niet alleen in Kairo brak vanmiddag geweld uit. Ook in veel andere plekken van Egypte, zoals in de stad Damanhour. kwamen voor- en tegenstanders van ex-president Morsi met elkaar in botsing. In Damanhour vielen daarbij volgens Reuters zeker 21 gewonden.