Latijns-Amerikaanse solidariteit met Morales

President Evo Morales van Bolivia heeft gedreigd de ambassade van de VS in zijn land te laten sluiten nadat zijn vliegtuig woensdag in Wenen moest landen omdat de verdenking rees dat klokkenluider Edward Snowden aan boord was.

Op een speciaal voor de gelegenheid belegde top in de Boliviaanse stad Cochabamba eisten Latijns-Amerikaanse leiders, onder wie Christina Kirchner van Argentinië, Rafael Correa van Equador en Nicolás Maduro van Venezuela excuses van Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje, de landen die hun luchtruim zouden hebben gesloten voor Morales’ toestel.

„Europese leiders en autoriteiten moeten hun geschiedenis eens nakijken en begrijpen dat we niet 500 jaar achterlopen. Het Latijns-Amerika van de 21ste eeuw is onafhankelijk, waardig en soeverein,” zei Rafeal Correa van Equador. Volgens Correa heeft een Europese minister hem persoonlijk verteld dat de CIA het aanhouden van het vliegtuig verordonneerden. „De CIA is machtiger dan regeringen.” De VS hebben betrokkenheid ontkend.

President Hollande van Frankrijk heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het incident, dat volgens hem gebaseerd was op ‘conflicterende informatie’. Spanje en Portugal hebben laten weten dat van sluiten van hun luchtruim geen sprake was.

De relatie tussen Bolivia en de VS is gespannen. Morales beschuldigt de VS al jaren van politieke inmenging en steun aan de oppositie. In mei zette hij de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID het land uit.

Bolivia noch Venezuela heeft ondertussen concrete stappen genomen Snowden, die in de VS is aangeklaagd wegens het onthullen van het grootschalige afluisterprogramma PRISM, asiel te verlenen. (BBC, AP)