Kortkolom cultuur

Ontslagen bij NAPK door opzeggingen

Amsterdam. Bij de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) wordt tussen 1 september en eind december al het personeel ontslagen, naast de tien medewerkers ook directeur Mirjam van Dootingh. De brancheorganisatie voor muziek-, theater- en dansgezelschappen blijft wel bestaan. Maar het bestuur wil de NAPK omvormen tot een ‘netwerkorganisatie’, waarbij de leden via internet en op bijeenkomsten hun kennis delen. Dat heeft het bestuur, onder voorzitterschap van Onno Hoes, besloten, nadat 69 van de 101 leden hun lidmaatschap hadden opgezegd. De opzeggers kampten zelf met bezuinigingen op hun subsidies: 28 gezelschappen zijn of worden opgeheven en 22 verkeerden in moeilijke financiële omstandigheden. (NRC)

Tweede Kamer wil steun filmindustrie

Amsterdam. Het kabinet zal alsnog moeten onderzoeken of er een belastingmaatregel kan komen om de Nederlandse filmproductiesector te helpen tegen buitenlandse concurrentie. Hiertoe heeft de Tweede Kamer gisteren een motie aangenomen, op instigatie van Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Jacques Monasch (PvdA). Zij hadden het kabinet al eerder bewogen tot een zogenoemde ‘filmtop’, om tot maatregelen te komen die het voor filmproducenten aantrekkelijker maakt hun productiegeld niet in het buitenland te besteden, maar in Nederland. Uitlatingen van minister Bussemaker (PvdA, Cultuur) wezen erop dat het kabinet niets met de voorstellen daaruit zal doen. Daar is de Kamer ontevreden over, zo bleek gisteren bij de stemming. (NRC)