Kortkolom buitenland

Zes jaar gevangenis geëist tegen Navalny

Moskou. De openbaar aanklager in Moskou heeft vanochtend zes jaar celstraf geëist tegen oppositieleider Aleksej Navalny wegens verduistering. De 36-jarige jurist is een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij was betrokken bij de organisatie van demonstraties tegen hem, en hij heeft naam gemaakt als anti-corruptieblogger. Navalny heeft het proces tegen hem als ‘politiek gemotiveerd’ bestempeld. Volgens de beschuldiging heeft hij voor bijna 400.000 euro aan hout verduisterd van een staatsbedrijf. Navalny meldde zich onlangs voor de vervroegde burgemeestersverkiezingen in Moskou. (NRC)

Partij van Sarkozy in financiele problemen

Parijs. De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is uit de Franse Constitutionele Raad gestapt nadat dit hoogste toezichtorgaan voor wetten en verkiezingen zijn campagnefinanciering gisteren heeft afgekeurd. Bij de door hem verloren presidentsverkiezingen in 2012 zou hij meer hebben uitgegeven dan is toegestaan en campagnebijeenkomsten hebben betaald met geld van het Elysée, het kantoor van de president. Zijn centrum-rechtse UMP loopt nu een subsidie van ruim 10 miljoen euro mis, wat de partij financieel aan de grond brengt. Oud-presidenten zijn standaard lid van de Constitutionele Raad. (NRC)

Peruanen protesteren tegen ambtenarenwet

LIMA. In Peru is gisteravond gedemonstreerd tegen een dinsdag aangenomen wet om ambtenaren en hoogleraren aan een jaarlijks functioneringsgesprek te onderwerpen. In Lima vuurde de politie traangasgranaten af op studenten die in de buurt van het presidentiële paleis kwamen. Volgens critici ondermijnt de wet de autonomie van universiteiten en het kritisch vermogen van overheidsdienaren. Volgens president Ollanta Humala is de wet juist bedoeld om de kwaliteit van universiteiten en ambtenarij te verhogen. Ook in andere Peruviaanse steden waren demonstraties. (BBC)

Zeemachten Rusland, China oefenen samen.

BEIJING. China en Rusland zijn vandaag begonnen met een gezamenlijke marineoefening in de Zee van Japan. ‘Joint Sea-2013’ duurt een week, en is het grootste optreden van de Chinese marine met een buitenlandse partner. Er doen vier Chinese torpedobootjagers aan mee, twee moderne fregatten en een ondersteuningsschip. Waarnemers zeggen dat China zijn regionale aanwezigheid op zee wil versterken. Volgens Beijing is de oefening niet gericht op een ‘derde partij’. China ruziet met Japan over het bezit van een aantal kleine eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. (AP)