kort

NOVUM63:ASIELZOEKERS WACHTEN BIJ DE STOPERA:AMSTERDAM;04JUL2013-Uitgeprocedeerde asielzoekers (die sinds eind mei in een gekraakte flat in Amsterdam-West verblijven) wachten voor de Stopera donderdagmiddag nadat bekent is geworden dat van der Laan afspraken heeft gemaakt met vertegenwoordigers van de ruim 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook woningcorporatie De Key, HVO Querido en het Leger des Heils waren hierbij. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer Novum PIET VAN DER MEER

Wimbledon

Finale tussen Lisicki en Bartoli

Amsterdam. - De vrouwenfinale van Wimbledon gaat tussen Sabine Lisicki en Marion Bartoli. De Duitse Lisicki sloeg zich in drie sets langs Agnieszka Radwanska: 6-4, 2-6, 9-7. Voor Lisicki, die eerder Serena Williams uitschakelde, is het haar eerste grandslamfinale. Marion Bartoli staat voor het eerst in zes jaar weer in de finale van Wimbledon. De Française maakte in de halve eindstrijd korte metten met Kirsten Flipkens uit België: 6-1, 6-2. Vandaag worden de halve finales voor de mannen gespeeld. NRC

Afluisteren

Ook Frankrijk slaat data burgers op

Amsterdam. - Volgens de Franse krant Le Monde verzamelt Frankrijk gegevens over ‘alle e-mails, sms’jes, telefoongesprekken en Facebook- en Twitterberichten’. Het gaat om zogeheten metadata – bijvoorbeeld gegevens over waar en wanneer een telefoon gebruikt werd. De inhoud van berichten en gesprekken wordt niet bewaard. De vergelijking met het PRISM-programma van de Amerikaanse NSA is snel gemaakt. Maar de NSA haalt zijn gegevens uit servers van internetbedrijven in Silicon Valley, terwijl de Fransen zelf grote hoeveelheden gegevens onderscheppen. Onder PRISM zou bovendien ook de inhoud van berichten worden ingezien. De Fransen maken volgens Le Monde gebruik van satellieten, afluisterstations in overzeese gebieden en zeekabels. Novum

Uitgeprocedeerd

Vluchtelingen mogen even in flat blijven

Amsterdam. - De ruim 150 vluchtelingen uit de zogenoemde Vluchtflat in Amsterdam mogen daar in ieder geval tot 1 oktober blijven. Het gekraakte pand wordt tot die tijd beschikbaar gesteld door woningcorporatie De Key. Dat is een van de uitkomsten van een gesprek tussen burgemeester Eberhard van der Laan en vertegenwoordigers van de groep, meldt Van der Laans woordvoerder. De vluchtelingen moeten dan wel beloven zich aan de huis- en gedragsregels te houden. Koken kunnen de asielzoekers voorlopig bij het Leger des Heils. In een naburig pand kunnen ze douchen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de brandveiligheid en de inzet van beveiligers. novum