Kijken: hoe (en wat) tekent iemand die blind is?

Screenshot YouTube

Tommy Edison is blind. Dat weerhoudt hem er echter niet van dingen te doen waarvoor je eigenlijk zou moeten kunnen zien. Zo vergaart hij al enige tijd bekendheid als blinde filmrecensent, maar beantwoordt hij op YouTube ook prangende vragen als: zijn er goocheltrucs voor blinden? Wat vinden blinde mensen aantrekkelijk? En nu, een van de prangendere: kunnen blinde mensen tekenen?

De video is in korte tijd al een van Tommy’s populairdere geworden. Hij tekent onder andere een kat, een auto én zichzelf. Om dan maar even de vraag die hem wordt gesteld te beantwoorden, kunnen blinde mensen tekenen? Niet goed, maar ja, ze kunnen tekenen. Het lijkt alleen een beetje op kleutergekrabbel. Maar dat is natuurlijk niet heel onlogisch?

Het interessantste is eigenlijk de uitleg van Tommy tijdens het tekenen. Zo vertelt hij wat tekenen voor hem zo moeilijk maakt:

“Drawing for me is a weird thing. Everything in my world is threedimensional. Everything I touch, everything I experience. So it’s very difficult for me to imagine putting a threedimensional thing on a flat piece of paper. It doesn’t make sense to me.”

En wat kan hij überhaupt tekenen? Zo kreeg hij ook verzoekjes de wereld te tekenen of een regenboog.

“Those things are a little tricky for me, because I’ve never touched them or felt them, so I don’t know what they are. So I think it’s got to be things that I’ve experienced.”

Lees hier een uitgebreid wetenschappelijk artikel naar over hoe blinden tekenen.

Andere prangende vragen die Tommy beantwoordde

Tot slot nog wat eerdere video’s van Tommy. Hoe kiest hij bijvoorbeeld zijn kleren uit?

Hoe gebruikt hij papiergeld?

Als hij kon zien, wat zou hij dan wíllen zien?

Bekijk alle video’s hier.