Hulde aan dokter die vragen stelt over geweld

Is het een goed idee als ziekenhuizen delictinformatie verzamelen op de afdeling Eerste Hulp over het geweld dat de verwondingen veroorzaakte? En dat vervolgens overdragen aan de politie en gemeente? Jazeker, mits onder strikte data- en privacybescherming. En op vrijwillige basis. Dat lijkt hier het geval. Woensdag besloten zeven ziekenhuizen in de regio Amsterdam per 1 september precies dat te gaan doen. Wie zich daar bloedend op de Eerste Hulp meldt, krijgt behalve medische zorg ook vier vragen te beantwoorden. Hoe laat, waar en hoe bent u aangevallen – en hoe is uw relatie met de dader. Die is natuurlijk slecht. Althans slechter dan voor de klap. Maar vermoedelijk is bedoeld ‘wát is uw relatie met de dader’.

In de Britse stad Cardiff bleek deze informatie een kwaliteitsimpuls voor het plaatselijke bestuur dat er talrijke effectieve preventiemaatregelen door kon nemen. Initiatiefnemer was een lokale chirurg die de talloze snijwonden en gebroken kaken op uitgaansavonden niet meer kon aanzien. Hulde aan dr. Jonathan Shepherd dus, traumachirurg in Wales. Hij liet zien waar, hoe en waarom er gevochten en gestoken werd. Waarna het openbaar bestuur met hekken, verlichting en, o zoete eenvoud, een horecaplicht tot onbreekbaar glas het leed met 40 procent verminderde.

Dokters die verder kijken dan de wachtkamer kennen we in Nederland en België ook. Zij zetten hun ervaringen met de gevolgen van comazuipen, vuurwerk en dronken autorijden om in maatschappelijk debat. Daarmee tonen zij zich verantwoordelijke burgers die een extra bijdrage leveren.

Zolang dit alles kan met inachtneming van het medisch beroepsgeheim. En zolang de dokter geen verlengstuk van het opsporingsapparaat wordt, moedigen we dit aan. De gewonde burger op de Eerste Hulp, in een uiterst kwetsbare situatie, moet zich wel veilig en beschermd weten. Tegelijk mag ook het slachtoffer zich het algemeen belang aantrekken. Helpen voorkomen dat een ander wordt getroffen hoort ook bij samenleven.

Als de resultaten uit Cardiff zich in Amsterdam herhalen, dan laat dat ook zien hoe effectief preventie kan zijn. Het kan nooit alleen komen van ‘meer blauw op straat’. Het laat ook zien dat veel informatie over criminaliteit in de samenleving nog ligt te wachten op ontsluiting. Met wijsheid en gezond verstand is dat te benutten.