Vier keer groter dan het Vaticaan - China heeft het grootste gebouw

Het New Century Global Centre, het grootste gebouw ter wereld. Foto AFP

Haast alles wat China dezer dagen bouwt, lijkt enorm te moeten zijn. Nadat eerder bekend werd dat China het hoogste gebouw ter wereld gaat bouwen, nam het deze maand ook al het wereldwijd grootste gebouw qua oppervlakte in gebruik. De naam: New Century Global Center.

De kolos staat in de stad Chengdu, heeft de vorm van een golf - ook al staat zij zo’n duizend kilometer van de zee -, is honderd meter hoog, een halve kilometer lang en vierhonderd meter breed. Dat is niet alleen vier keer zo groot als het Vaticaan, maar bijvoorbeeld ook drie keer groter dan het Amerikaanse Pentagon. Het totale oppervlak van het gebouw is zelfs bijna gelijk aan dat van het hele staatje Monaco.

Waar het gebouw voor dient? Tja, voor heel veel dingen uiteraard. Het is een stad op zich. Er zijn winkels, een megabioscoop, meerdere hotels, een karrenvracht aan bedrijfsruimtes, maar ook een subtropisch zwembad - met indoorstrand - en een nagebouwd mediterraan dorp. Om maar wat te noemen. Het winkelcentrum heeft zelfs een kunstmatige zon die het 24 uur per dag verlicht.

Animatie over de bouw van het New Century Global Center:

En wat foto’s van vlak na de opening:

Foto AFP

Foto AFP

Foto AFP

Foto AFP