Help, bràààhnd! Vliegveld San Francisco zet geiten in

Het vliegveld van San Francisco zet al vijf jaar geiten in om brandgangen te maken tussen het vliegveld en omliggende woonwijken. Foto AP / Jeff Chiu

Zit u in de vliegtuigenbusiness en zoekt u nog goedkope zomerkrachten? Kies dan voor geiten, net zoals het vliegveld van San Francisco, dat de beestjes inzet om het gras te snoeien.

Of zoals persbureau AP het omschrijft: ‘Geiten nemen vliegveld over om branden te voorkomen’. Dat ziet er helaas wat minder spannend uit dan het klinkt, maar laten we vooral kijken hoe een kudde van 400 grazende geiten te werk gaat:

Maar de geiten, die door het leven gaan met namen als Mr. Fuzzy, Cookie, Mable en Alice, doen goed werk. Ze grazen elk voorjaar het gras weg dat, als het te hoog wordt, misschien wel een natuurbrand kan veroorzaken als het te warm wordt in het gebied. Het hebben van een brandgang is ook verplichte kost voor het vliegveld, dat de geiten een “milieuvriendelijke aanpak” van brandpreventie voor de omliggende woonwijken noemt:

“Dit is onze organische oplossing om de vegetatie te verminderen als de weersomstandigheden droger worden.”

De geiten grazen er al vijf jaar, en daar is een speciale reden voor: in het natuurgebied mogen vanwege twee beschermde diersoorten - de San Francisco-kousebandslang en de Californische roodbenige kikker - geen machines of mensen het gras kortwieken.

De auteur van het stuk, Scott Mayerowitz, maakt zich overigens zorgen wat er met de geitjes gebeurt als ze te oud worden voor dit werk. Vrees niet, lezer, ze mogen hun hoeven laten rusten op de boerderij waar ze vandaan komen. En dat is maar goed ook, aldus Mayerowitz:

“Er is tenminste nog één onderdeel van vliegreizen dat nog humaan is.”

Het inzetten van dieren op vliegvelden is niet nieuw. Zo stellen honden op de vliegvelden van San José, Miami en Los Angeles zich beschikbaar als real life knuffelbeesten om gestresste reizigers te kalmeren.

Op het vliegveld van Los Angeles helpen honden van de organisatie Pets Unstressing Passengers (PUPs) om reizigers te ontspannen. Foto AP / Damian Dovarganes

    • Judith Laanen