Happy bankers

’Spreek jij eigenlijk ooit happy bankers”, informeerde hij in een e-mail. „Door alleen losers aan het woord te laten geef jij volgens mij een nogal vertekend beeld.”

Hij heeft een punt, dacht ik.

Daar zaten we korte tijd later in een restaurant in Canary Wharf tussen de megabanken. „Het competitie-element trekt me aan”, legde hij uit bij een salade. „Bij zakenbanken gaat het erom wat je kunt, niet wat je hebt gestudeerd. Ik ben gesjeesd, maar niemand heeft mij ooit om een diploma gevraagd. Ik ben het type dat graag zwemt tussen de haaien, en dan kijken of je overleeft, of je dat in je hebt.”

Hij rolde erin, zoals velen van zijn generatie zakenbankiers van 35+. We praatten over het „bijna narcotische” gevoel als je een grote deal binnenhaalt. „Met elke grote deal stijgt de omzet van ons team en dat betekent voor mijn directe collega’s minder kans op ontslag – niet onbelangrijk in deze onzekere tijden.”

Hij zei: „Jouw bankiers zijn zo negatief... Het is niet aardig om te zeggen, maar ze hebben het gewoon niet gered. Ze worden eruit gegooid en dan gaan ze uithuilen bij de media. Tja. Jij moest eruit en je buurman niet. Omdat die beter was. Dat is natuurlijk niet leuk.”

Ik noteerde het allemaal en wilde zijn verhaal net op de website publiceren toen een nieuw e-mailtje binnenkwam: hij was zelf ontslagen. Er moest ingekrompen worden, legde hij uit, en zijn concurrenten hadden meer ervaring dan hij. We spraken opnieuw af en eerlijk is eerlijk, hij was onverminderd zelfverzekerd.

Maar hij had ook nagedacht. „Misschien had ik ergens al voorvoeld dat ik eruit zou vliegen, toen ik je de eerste keer sprak. Dat de beslissing al was genomen, ik dat onbewust had opgepikt, en m’n zorgen overschreeuwde? In elk geval was ik tijdens ons eerste gesprek nog echt in de greep van het idee dat we ons lot in eigen handen hebben. Zolang je je werk goed doet, kan er niks slechts met je gebeuren, dat idee, en aangezien er niks slechts met me is gebeurd, moet dat wel betekenen dat ik goed bezig ben.”

De auteur doet in deze column elke week verslag van het leven in de financiële wereld in Londen. Meer over de City: guardian.co.uk/bankingblog

    • Joris Luyendijk