Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

GGD levert ‘stiekeme’ inentingen in Biblebelt tegen mazelen

Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. Afgelopen week zijn 69 nieuwe gevallen van mazelen opgedoken.
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. Afgelopen week zijn 69 nieuwe gevallen van mazelen opgedoken. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

GGD’s in de Biblebelt bieden strenggelovige ouders aan hun kinderen na schooltijd thuis in te enten tegen mazelen. Tientallen kinderen zijn inmiddels op deze manier alsnog ingeënt, zegt arts infectieziektebestrijding bij de GGD Midden-Nederland Frits Woonink in het AD.

Veel ouders zouden schoorvoetend bekennen dat ze over de drempel zijn geholpen omdat de GGD in een brief aanbood langs te komen. Van een kentering zou nog lang geen sprake zijn. “Voorlopig praten we over een paar procent van de reformatorische gemeenschap”, zegt de arts. Bij het huisbezoek biedt de GGD ook gelijk een DKTP-prik aan, waarmee een deel ook instemt.

Actie krijgt vervolg

Vanuit de gedachte ‘elke gevaccineerde is er een’ krijgt de brievenactie een vervolg. De GGD wil nu ook ouders van kinderen op vrije scholen met antroposofisch onderwijs aanschrijven. Het doormaken van kinderziekten geldt bij een antroposofische opvoeding als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde gisteren dat de afgelopen week 69 nieuwe gevallen van mazelen zijn opgedoken. Sinds begin mei is de ziekte bij 230 mensen vastgesteld, vooral bij kinderen. Het daadwerkelijke aantal ziektegevallen is vermoedelijk veel hoger omdat veel mensen zich niet melden.

Hoogtepunt in najaar verwacht

Sinds eind mei kampt de Biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Landelijk is 95 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, in de Biblebelt soms nog geen 80 procent. Mazelen kan dodelijk zijn. Het RIVM verwacht dat de uitbraak in het najaar het hoogtepunt bereikt. (Novum)

Kaart van de Nationale Atlas Volksgezondheid op basis van gegevens van het RIVM.