Geen onderzoek wanbeleid Slotervaart

Er komt geen onderzoek naar wanbeleid bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft dat gisteren in een spoeduitspraak beslist.

De Ondernemingskamer, gespecialiseerd in conflicten tussen aandeelhouders, vindt dat eisers van een onderzoek te ver op afstand staan van het Slotervaartziekenhuis. Het gaat om aandeelhouders, in dit geval de kinderen van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, die indirect eigenaar zijn van het ziekenhuis. Tussen hen en het Slotervaart staan nog één of meer vennootschappen.

De kans bestaat dat er nog wel een onderzoek wordt gelast naar wanbeleid bij een of meer houdstermaatschappijen van het ziekenhuis. Het hof zal naar verwachting volgende week hierover een oordeel vellen.

Erbudak werd wegens conflicten geschorst en kort daarna ontslagen. Zij zegt geen ambities te hebben terug te keren, maar voor haar kinderen uit te zijn op meer zeggenschap.

Het ziekenhuis gaf eerder dit jaar voor 5 miljoen euro aandelen uit aan Delta Onroerend Goed bv, dat een van de grootste kredietverschaffers is. Een deel van die schuld werd omgezet in aandelen, waardoor andere (indirecte) aandeelhouders hun zeggenschap verloren.

Het ziekenhuis stelde tot nu toe dat die actie nodig was omdat de bank erom vroeg. Maar gisteren bleek op de zitting dat ING er niet om had gevraagd en er niet over geïnformeerd was door de huidige leiding van het ziekenhuis.

Bestuurder Dees Brandjes zei dat ING niet vooraf op de hoogte is gesteld, omdat werd ingeschat dat de bank ontevreden zou zijn met de actie. De advocaat van de familie Erbudak noemde de aandelenuitgifte „boekhoudkundige epo”, omdat het ziekenhuis er niet één euro extra kapitaal door kreeg.

Slotervaart kwam in het nieuws doordat het begin dit jaar als enige ziekenhuis geen contract kreeg van zijn grootste zorgverzekeraar, in dit geval Achmea, waardoor patiënten onzeker werden over vergoeding van hun zorg. Daardoor waren de inkomsten in februari 8 procent gedaald, zei de advocaat van het ziekenhuis.

    • Jeroen Wester