Geen geld voor Geldmuseum

Het Geldmuseum in Utrecht krijgt geen geld meer. Per 1 januari sluit het de deuren. Het is daarmee het eerste fataal door de bezuinigingen getroffen Rijksmuseum. Het Geldmuseum is een fusie van het Koninklijk Penningkabinet, het Nederlands Muntmuseum en de muntenverzameling van De Nederlandsche Bank. Het exposeerde geld en maakte tentoonstellingen over het omgaan met geld.

Een laatste poging het museum te redden, mislukte gisteren in de Tweede Kamer. De oproep van oppositiepartijen CDA en D66 om de collectie van het museum bij elkaar te houden, haalde geen meerderheid. Dat betekent dat het op 1 januari dichtgaat.

Na een verbouwing van circa 11 miljoen euro ging het museum in 2007 open.

De fusie geschiedde op aandringen van de Tweede Kamer. Directeur Heleen Buijs: „Dat is het wrange. Wat er bestuurlijk met dit museum is gebeurd, in opdracht van de politiek, is met geen pen te beschrijven.”