Filip verdeelt Vlamingen

Slechts de helft van de Vlamingen heeft vertrouwen in prins Filip als nieuwe koning, en een kwart wijst hem ronduit af. Onder de Walen is de steun voor hem veel groter. Tweederde van de Walen denkt dat Filip, die op 21 juli koning Albert zal opvolgen, een goede koning zal zijn.

Dit blijkt uit een opinie-onderzoek van VTM Nieuws en RTL-TVi. Prinses Mathilde, de vrouw van Filip, kreeg meer steun. Tweederde van de Vlamingen vertrouwt erop dat ze een goede koningin zal zijn.

Filip neemt ook een nieuwe kabinetschef mee, zo schrijven Belgische kranten vanmorgen. Dertig jaar lang is die functie vervuld door de nu 76-jarige Jacques van Ypersele de Strihou. Hij heeft gewerkt onder zowel koning Boudewijn als koning Albert. De nieuwe kabinetschef zou de 65-jarige Frans Van Daele worden, een topdiplomaat die heeft gewerkt in Washington en bij verscheidene internationale instellingen. Hij was tot voor kort kabinetschef van Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad.

In het debat gisteren in de Kamer over de aanstaande troonswisseling pleitte Jan Jambon, fractieleider van de Vlaams-nationalistische N-VA, ervoor om het moment aan te grijpen voor een meer ceremonieel of ‘protocollair’ koningsschap.