‘Erasmus MC geteisterd door automatiseringsproblemen’

Het exterieur van het Erasmus MC. Het ziekenhuis wordt voor 1,2 miljard euro verbouwd. Foto ANP / Bas Czerwinski

Door automatiseringsproblemen weet het Erasmus Medisch Centrum (EMC) “bij vlagen” niet hoeveel mensen er werken, wat ze verdienen, hoeveel geld binnenkomt en of facturen correct zijn betaald. Die onzekerheid betreft honderden miljoenen euro’s. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van interne documenten.

De problemen begonnen met een nieuw computersysteem begin 2010 en zijn nog steeds niet opgelost. Daardoor heeft het EMC geen greep op de omvangrijke nieuwbouw van het ziekenhuis, schrijft het FD. De nieuwbouw kost 1,2 miljard euro, gelijk aan de jaaromzet van het ziekenhuis. In de documenten in bezit van de krant staat dat de kostenoverschrijdingen in delen van de nieuwbouw oplopen tot vijftig procent. Ook melden onderzoekers in de documenten dat aannemers de informatieachterstand van het EMC gebruiken om het ziekenhuis geld afhandig te maken.

Het FD schrijft dat Ernst & Young het ziekenhuis een jaar geleden waarschuwde voor een verhoogd frauderisico. De accountants riepen het EMC op om personele banden tussen werknemers en aannemers te onderzoeken. De problemen hebben grote spanningen veroorzaakt, aldus de krant.

“Zo moet het bestuur eind 2011 orders van de afdeling huisvesting opnieuw accorderen omdat eerdere goedkeuring in de pc’s verdween. Maar bestuurder Elisa Carter weigert, omdat onduidelijk is wat al is betaald. Voorzitter Hans Büller reageert: ‘Het gaat om €330 mln die ik zou moeten tekenen. Niemand heeft mij dit aangekondigd, plotseling zaten de te tekenen orders in mijn mail.’”

In een reactie zegt EMC tegen het FD dat het nu weer de controle over de financiën heeft. Het EMC zou ‘enkele ingrijpende maatregelen’ hebben genomen en heronderhandelt over het bouwcontract. ICT-leverancier Ordina zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de implementatie van de software, alleen voor de bouw.

Bekijk de documenten op de site van het FD.

    • Lex Boon