Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Homo homini lupus. Eerste wolf in anderhalve eeuw doodgereden

Is dit de eerste wolf in Nederland in anderhalve eeuw? Dna-onderzoek moet het uitzoeken. Foto Wolven in Nederland / J. van der Linde

Voor het eerst in anderhalve eeuw is mogelijk weer een wolf aangetroffen in Nederland. Dat zou betekenen dat Nederland eventjes een inheemse wilde diersoort rijker is geweest. Eventjes, want de wolf werd gisteren dood aangetroffen langs de Uiterdijkenweg in Luttelgeest.

Er gaan al langer geruchten dat de wolf weer in Nederland zou zijn. In april werd net over de grens bij Emmen, in het Duitse Meppen, op een militair oefenterrein een wolf gefotografeerd. En al in de weken daarvoor kwamen er meldingen binnen vanuit Oost-Nederland dat er een wolf zou zijn gezien. Maar géén foto, géén bewijs, aldus Leo Linnartz van Wolven in Nederland. Ergens is het dus goed nieuws dat de wolf nu dood is aangetroffen. Linnartz:

“Veel mensen hebben mij de afgelopen jaren gevraagd: wanneer weet je zeker dat de wolf terug is in Nederland? Nou, als ie dood gereden wordt, was dan altijd mijn antwoord.”

Dna-onderzoek moet uitsluitsel geven

Helemaal zeker is het nog niet dat dit een wolf betreft. Het zou namelijk ook een wolfshond kunnen zijn, een kruising tussen een wolf en een hond. Daarom is er dna van het dier naar Duitsland gestuurd om zekerheid te kregen. Mocht het daadwerkelijk een wolf zijn, dan is was dit de eerste zekere wolf in Nederland in anderhalve eeuw. In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld gezien.

Dood of levend, Linnartz is ieder geval blij.

“Ik heb al een jaar of zes toegeleefd naar de komst van de wolf naar Nederland. Op basis van de snelle groei van de populatie in Duitsland en de migratie van de dieren was het eigenlijk alleen maar afwachten. Dat de wolf nu dood is jammer, maar het is zoals het is. En het is in ieder geval een teken dat de wolf weer voet gaat zetten op Nederlandse bodem.”

Wolven zijn zelden gevaarlijk voor mensen, zolang ze maar een beetje ruimte krijgen. Voor schapen en geiten is de komst wel slecht nieuws - ze vormen een redelijk makkelijke prooi voor het dier. Het onderzoek in Duitsland moet ook uitwijzen of we al kunnen spreken van het eerste Nederlandse schaap in 150 jaar dat slachtoffer is geworden van een wolf. Ook de maag en de darminhoud van het doodgereden dier worden onderzocht.

De plek waar de wolf werd aangetroffen