Een nieuwe generatie jazz

Volgend weekend staan er 150 artiesten in Ahoy Rotterdam voor North Sea Jazz // Hoe maak je een keuze? // Dit zijn de tips van onze recensenten

Concerten //

JazzBeste jazz van North SeaTips van jazzredacteur Amanda Kuyper

De jazz verandert. Het is nu tijd voor een jongere generatie voor wie bop/mainstream jazz een belangrijke basis is, maar die veel meer experimenteert in vorm. Herbie Hancock, op het festival met het Metropole Orkest, en pianist Chick Corea, met een stevige band vol jongere jazzcats, zijn daar voortrekkers van. Fijne neobopartiesten zijn gitarist Kurt Rosenwinkel, saxofonist Branford Marsalis en drummer Willie Jones III.

Bijzonder ook wordt de E.S.T. Symphony, een orkestrale bewerking van de muziek van de te vroeg gestorven Zweedse pianist Esbjörn Svensson. Vijf jaar na zijn tragische duikongeluk zijn de composities van zijn E.S.T-trio gearrangeerd voor een groot orkest, met als gastsaxofonist Yuri Honing.

Benieuwd hoe de avond van de eigenzinnige jazzgeest Steve Coleman zal verlopen. Als curator selecteerde hij verwante geesten. De komst van jazz-zangeres Diana Krall, tegenwoordig bevrijd uit het keurslijf van keurige jazzklassiekers, is blij stemmend. Evenals het optreden van de vooraanstaande componist en multi-instrumentalist Hermeto Pascoal. En dan is er nog de grote stroom twintigers, in thema’s als New Urban Jazz, die de jazz weer een nieuwe richting op duwen met een heerlijk eigentijdse aanpak.

    • Amanda Kuyper