Een nacht met Shirma

In de aanloop naar North Sea Jazz kun je overnachten bij musici. nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg en fotograaf Andreas Terlaak komen zo bij souldiva Shirma Rouse terecht. Het wordt een lange, soulvolle nacht.

Maandag zong ze nog voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Vannacht zingt Shirma Rouse voor ons, in een fietstunneltje naar het Hofplein in Rotterdam. Omdat de akoestiek daar zo goed is. Ze heeft gelijk: haar warme, jazzy soulstem klinkt glashelder in het galmende tunneltje.

Op weg naar huis zingt Shirma in de fietstunnel bij Bird in Rotterdam. Foto NRC / Andreas Terlaak

We – fotograaf Andreas Terlaak en ikzelf – zijn net bij jazzcafé Bird naar buiten komen rollen, na een nacht ondergedompeld te zijn in de wereld van souldiva Shirma Rouse. We blijven bij haar slapen, geregeld via Wake Up in Jazz, onderdeel van North Sea Round Town.

Of we bikkels zijn

En een lange nacht zou het worden. Shirma beloofde ons dat al bij binnenkomst in haar appartement. “Ik heb tegen de organisatie gezegd: als er mensen bij mij komen, dan moeten het bikkels zijn”, lacht ze. Of we bikkels zijn. We stamelen van wel. “Dan is het goed. Want de nacht is hier pas voorbij, als de nacht he-le-maal voorbij is.”

Repeteren bij Codarts. Foto NRC / Andreas Terlaak

Voor Shirma zijn gasten nooit een probleem, ondanks een volle agenda. “Ik heb deze week elke avond gespeeld. Het is Zo! Druk! Als ik het wat rustiger had kregen jullie de Full Shirma Experience, en kwamen we de hele nacht niet thuis. Maar vanavond wordt het ook goed, maak je geen zorgen”, ze schiet weer in de lach. Ze neemt ons eerst mee naar een repetitie in conservatorium Codarts – ze moet morgen zingen tijdens Rotterdam Got Soul, maar ze kent het nummer nog niet. Het is even rommelig, of de band maar wat doet. Tot de ziel in de soul klikt en Shirma klinkt of ze weken heeft geoefend.

Jammen in Bird

Ze zet ons op de gastenlijst bij Bird, epicentrum van de jazz- en soulscene in Rotterdam. Op het programma staat zanger Bilal. Die heeft een indrukwekkend CV: samenwerkingen met sterren als Beyoncé en Erykah Badu. Shirma verbleekt daar niet bij. Ze is al jaren de vaste achtergrondzangeres van Anouk, inclusief songfestivalfinale, ze zong met Gregory Porter, Izaline Calister, Chaka Khan en Michael Bolton. Het is een godswonder dat ze tijd overhoudt voor de zanglessen die ze geeft en bijlessen wiskunde aan de kinderen van een vriendin.

Jammen in Bird met Shirma. Foto NRC / Andreas Terlaak

Bird bruist al als we klaar zijn met eten. Shirma kent iedereen binnen. Het personeel groet haar, zij kent ze bij naam. Het lijkt of het voltallige publiek haar onthaalt. “Let op”, zegt ze na Bilal, “we gaan jammen, onder leiding van m’n broertje Ronle. Nu wordt het pas echt gaaf.” De hele zaak blijkt vol te staan met muzikanten, maar Shirma blijft het natuurlijke middelpunt. Iedereen zoekt haar op: wat gaan we doen? Welk nummer? Wie nu op drums? De tent stoomt, dansend vergeten we dat we Shirma voor vanavond nooit hadden ontmoet.

Peter van der Ploeg en Shirma Rouse installeren de slaapplek. Foto NRC/ Andreas Terlaak

Fris als appeltjes

Het is tegen drieën als we het luchtbedje opblazen. Als dit niet de Full Shirma Experience was, weet ik niet of ik de volledige zou overleven. Als om acht uur de wekker gaat, weten we niet of we wel geslapen hebben. Shirma staat eitjes te bakken, ze oogt fris als appeltjes. Vond ze het zelf gek, twee vreemden over de vloer? “Nee! Toch gezellig? Iedereen is hier welkom.” Ze lacht. “Kom, we gaan. Ik moet m’n nagels laten doen.”

Wake up in Jazz

Zelf een nacht doorbrengen bij een Rotterdamse muzikant? Kiezen is er niet bij: je schrijft je in en het is een verrassing bij welke artiest je terechtkomt. Je kunt logeren tot en met 14 juli.

Deelnemers zijn onder anderen: gitarist Michiel Stekelenburg, zangeres Laise Sanches, drummer Arend Niks, zanger Omri Tindal, zangeres Shirma Rouse, saxofonist Rik van den Bergh, violist Yannick Hiwat, pianist Kino Haitsma, bassist Ronle Rouse en trompettist Quirijn Vos.

Eén bed kost €60, twee €100. Schrijf je hier in.

    • Peter van der Ploeg