DSM overweegt verkoop deel chemie

Meer biotech, minder chemie – dat is de koers die DSM-topman Feike Sijbesma met zijn bedrijf vaart. De markt houdt rekening met de verkoop van een chemie-afdeling.

DSM wil minder afhankelijk worden van conjunctuurgevoelige en laag renderende basischemicaliën. De groei wil het bedrijf vooral realiseren in de sectoren biotechnologie, hoogwaardige materialen en vitaminen. Dat is de motivatie van topman Feike Sijbesma geweest om het concern te transformeren van een chemiebedrijf naar biotechnologiebedrijf.

Het bedrijf maakt zich, zo melden betrokkenen, op voor een nieuwe stap. DSM overweegt het bedrijfsonderdeel dat caprolactam produceert te verkopen. Het idee is een paar jaar geleden al door Sijbesma gelanceerd, en wordt waarschijnlijk de komende tijd uitgevoerd.

Caprolactam wordt geproduceerd door de DSM Fibre Intermediates. Deze businessgroep heeft productiefaciliteiten op drie continenten (Europa, Noord-Amerika en Azië), met een totale productiecapaciteit van bijna 700 kiloton per jaar. De omzet is zo’n 1,6 miljard euro en er werken 1.500 mensen. Deze markt is erg cyclisch – door bijvoorbeeld de levering aan de auto-industrie en elektronica – en daarom wil DSM het onderdeel afstoten.

Door de verkoop kan DSM „veel waarde creëren voor de aandeelhouders”, zegt ING-analist Fabian Smeets. Hij schat de waarde van de hele divisie op ongeveer 1,3 miljard euro. De verhouding tussen de ondernemingswaarde en het bedrijfsresultaat zou, na de verkoop, omhoog gaan naar 10 in plaats van de huidige 7,4. De analist voorziet daarbij dat de koers van het aandeel kan stijgen tot 75 euro, vanmorgen opende de koers op een niveau van 52,90 euro.

Caprolactam is een grondstof voor de productie van nylon. De belangrijkste nylonsoort werd in 1938 gepatenteerd door Wallace Carothers van het chemische bedrijf DuPont en wordt sinds die tijd ook verkocht.

Nylon werd ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde. Door schaarste aan zijden stoffen in de Tweede Wereldoorlog werden deze vervangen door nylonstoffen, onder andere in parachutes. Later werd nylon ook gebruikt als goedkope en lichtgewicht vervanger van metaal in apparaten, machines en werktuigen.

Maandag werd bekend dat DSM een producent van voedingsproducten uit Nieuw-Zeeland, Unitech Industries Limited, heeft overgenomen. Unitech heeft een omzet van ongeveer 30 miljoen euro per jaar er honderd medewerkers in dienst. DSM heeft niet bekend wat voor de overname is betaald.

DSM versterkt hierdoor zijn toch al robuuste positie op de markt voor mens- en diervoeding in Azië en Oceanië. Met Unitech benut DSM de strategische regionale positie van het Nieuw-Zeelandse bedrijf voor de levering van uit zuivel geproduceerde voedingsmiddelen van hoge kwaliteit.