Dr. Death geeft praktische tips

Heeft de Nederlandse euthanasiepraktijk nog buitenlandse hulp nodig? Dr. Death deed gisteren Amsterdam aan. Met z’n gasfles. „Snel en effectief.”

Op Gatwick werd hij uren vastgehouden, aan de Ierse grens was zijn stikstoftank nauwkeurig onderzocht, maar op Schiphol mocht de Australische arts Philip Nitschke, Dr. Death, gewoon doorlopen. De grondlegger van zelfbeschikkingsorganisatie Exit International, auteur van zelfdodingshandboek The Peaceful Pill Handbook prijst dat. „Wat een beschaafd land, Nederland.”

In een zaaltje in Amsterdam hield hij gisteren zijn eerste workshop op het vasteland van Europa. Motto: „Een vredige dood is ieders recht.”

Buiten Australië en Nieuw-Zeeland beperkte Nitschke zich tot nu toe met zijn uitleg over de ‘zachte dood’ vooral tot de VS, Ierland en Engeland. Allemaal landen met een taboe op bespoediging van het eigen levenseinde. De vraag is dus wat Nitschke in Nederland, met zijn liberale euthanasiepraktijk, komt doen.

Het antwoord? Wie anders dan Nitschke, twintig jaar geleden uitvinder van de levensbeëindigingsmachine (nu in het Science Museum in Londen), produceert zijn eigen MaxDog-stikstofcilinders mét flow control, wie anders geeft adressen voor het ideale Nembutal (een veterinair verdovings- en euthanasiemiddel), en wie anders levert een testkit om zo’n product thuis te beproeven? Niet dat de belangstelling massaal is. Evenmin is sprake van de hysterische sfeer van illegaliteit met demonstranten, zoals vorige week in Londen.

Er zijn veertien toehoorders, onder wie drie mensen van levenseindeorganisaties, enkele zichtbaar zieken en wat doorgewinterde zelfbeschikkers die van alles in huis blijken te hebben, mocht het moment aanbreken. Zij willen vooral praktische tips: adressen, technische uitvoering. Hoe weet je of Nembutalpoeder dat je via internet uit China hebt laten overkomen, geen talkpoeder is?

Deelnemers hebben vooraf moeten verklaren dat ze ongeneeslijk ziek zijn of ouder dan 50 jaar, en moeten beloven niet meteen aan de slag te gaan met de kennis die Nitschke met hen deelde. Ook in Nederland is hulp bij zelfdoding immers strafbaar. Nitschke kijkt wel uit.

Wetgeving is goed, maar beperkend, aldus de arts, want dan moet je „aan eisen voldoen om dood te gaan wanneer je dat wil. En als je niet om medische, maar om sociale redenen niet meer wil leven, heb je geen enkel wettelijk recht.”

En dus jaagt de dokter zijn gehoor door de methoden, een „zich snel ontwikkelend” veld. Stikstof is beter dan helium, Nembutalpoeder uit China makkelijker dan vloeibare Nembutal uit Mexico of Peru. Hij vertelt over bewaarmethoden en de zin en onzin van anti-braakmiddelen.

De stikstofflessen van zijn eigen merk MaxDog, binnenkort ook in Europa verkrijgbaar, zijn een triomf. Want stikstof kan ook gebruikt worden om belletjes in bier te brengen of autobanden op te pompen. Welke justitiële instelling zal kunnen bewijzen dat Exit International daarmee hulp verleent bij zelfmoord?

Een aanwezige wil weten wat die gasflessen gaan kosten. Nitschke: „Zo’n 600 euro. Het is een gegarandeerd apparaat met precies goed afgestelde toevoerregulator. Snel en effectief. Duur? Zoals wij wel eens zeggen: je gaat maar één keer dood.”

    • Hieke Jippes