brieven

Second Love, dat is niet best voor de kinderen

Het waren voor reli-bashers weer een paar mooie weken om zich vrolijk te maken. SGP had namelijk bezwaren geuit tegen hotpants op middelbare scholen en de obscure datingsite Second Love, waar mensen naast hun relatie op zoek kunnen naar een scharrel voor erbij.

Toch hebben die malle christenen een punt. Uit onderzoek blijkt dat getrouwden en gelovigen het gelukkigst en meest tevreden met hun leven zijn. Zelf woon ik in Zeeland, aan het begin van de Nederlandse Biblebelt. Ik ken hier een kinderrijke gereformeerde familie waar verschillende generaties gezamenlijk een succesvolle boerderij runnen en bewonen. Waar de jongste kinderen passen op de kleintjes van hun oudere broers en zussen.

,,It takes a village to raise a child”, riep een bevriende moeder onlangs, uitgerekend op Facebook, in die eindeloze leegte waar je zogenaamd alles deelt met iedereen in je leven. ,,Maar waar vind ik zo'n village?”, vroeg ze zich vervolgens vertwijfeld af. Nou, dáár dus. Op die boerderij waar ongetwijfeld SGP wordt gestemd, maar waar in zichtbare harmonie wordt samengeleefd en -gewerkt en waar de kans klein is dat de kinderen worden opgezadeld met de vechtscheiding van hun ouders.

Er zijn veel stellen die best wat meer hun best hadden kunnen doen om hun huwelijk of relatie te redden. Voor de kinderen ja, want als ouder ben je verplicht het geluk van je kind als uitgangspunt te nemen.

Miranda Diesch-Westerhoud

Middelburg

Debat iPadschool zinloos

Volgens Hanna Arendt wordt de mens gekenmerkt door twee principes: nataliteit, het voortbrengen van nieuwe inzichten en gezichtspunten, en pluraliteit, het onderling van elkaar kunnen en mogen verschillen. Biedt de manier waarop we ons onderwijs organiseren voldoende ruimte aan deze nataliteit en pluraliteit? Daarover zou het moeten gaan en niet de technologie die nu centraal staat in de discussie over de zogeheten iPadscholen van Maurice de Hond. Wij hebben een beter plan. Ons nieuwe model behelst geen school maar, maar een agora: een plein waar iedereen welkom is, zolang je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. De leraar is er niet alleen coach, maar ook wijsgeer, onderwijzer, uitdager, maatje en begrenzer. In onze visietekst komen ICT of iPad niet voor, simpelweg omdat we computers vanzelfsprekend vinden. Het is een nutsvoorziening. We voeren toch ook geen debat over elektriciteit op scholen?

Jan Fasen

Directeur Connect College in Echt

    • Miranda Diesch-Westerhoud
    • Jan Fasen