'Bode van de koning' al na jaar weg

De Volkskrant vindt Robert Wester een man „van heel weinig woorden”. Koning Willem-Alexander zou hem mede om die zwijgzaamheid tot zijn inner circle hebben toegelaten.

Maar Wester was zelf niet gelukkig in zijn functie als woordvoerder van het Koninklijk Huis. Gisteren maakte hij bekend dat „dit niet de functie is waar ik op langere termijn in verder wil” . Hij keert terug naar zijn oude werkgever: bureau Berenschot.

Het snelle vertrek van Wester – hij volgde vorig jaar Chris Breedveld op – verbaast niet iedereen. Het bleef niet onopgemerkt dat de toch al zwijgzame Wester steeds stiller werd. Bij het kennismakingsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Duitsland zonderde hij zich vaak af. „Hij was diep ongelukkig”, zegt een bron die anoniem wil blijven.

De functie wordt in voorlichtingskringen omschreven als ‘dienstbode’ en ‘loopjongen voor het hof’. Meer inhoudelijke invloed hebben adviseurs zoals Pien Zaaijer.