Blozende bessen in een bad van rosé

Te opgetogen en te opgetuigd, soms is een rosé net iets te veel Marijke Helwegen. Meestal is dat hinderlijk en kun je zo’n wijn beter links laten liggen, maar voor een zomerse gelei van rosé is een opgewonden standje goed bruikbaar. Wat fris zuur en fruitigheid is wel van belang en zoet is geen bezwaar, integendeel.

Engelsen zijn dol op fruit in gelei, op van alles in gelei trouwens. Op foto’s in kookboeken ziet het er prachtig uit. Door de gelei speelt sprankelend het licht als ware die van Venetiaans glas. De vulling toont het zomerfruit op zijn verleidelijkst. Het stralende rood van blozende bessen staat in aansprekend contrast met glanzende blauwzwarte bramen en bedauwde blauwe bessen. Kleine aardbeitjes en welvarende frambozen doen een schoonheidswedstrijd.

Jammer dat het in de praktijk vaak tegenvalt. Om zo’n met fruit gevuld kunststukje met succes te kunnen storten moet de gelei erg stijf zijn. Dat maakt hem gemakkelijk rubberachtig en zelfs wat brokkelig van structuur. En als gelei niet op de tong wegsmelt dan is het genoegen er al gauw vanaf.

Het probleem lossen we op door de gelei in glazen te serveren. Dat ziet er ook mooi uit en omdat we de gelei niet hoeven te storten kunnen we met minder gelatine volstaan. Dan nog blijft het de kunst om de wijn gegeleerd te krijgen zonder een schijf rubber als resultaat, vooral omdat het proces van geleren altijd wat onvoorspelbaar verloopt. De in het recept genoemde maximum hoeveelheid gelatine moet genoeg zijn om de gelei in een paar uur stijf te krijgen. Maar maakt u hem een dag voor consumptie dan wordt hij met die hoeveelheid te stijf en is minder genoeg.

Laat de gelatine vijf minuten weken in koud water. Verwarm de helft van de wijn. Los de suiker op in de warme wijn. Proef of de wijn voldoende zoet is en voeg zo nodig nog wat extra suiker toe.

Knijp de gelatine goed uit en los hem op in de wijn. Meng de andere helft van de wijn erdoor en laat hem tot kamertemperatuur afkoelen. Maak het fruit schoon. Neem twee glazen en giet een laagje wijn in elk glas. Zet ze in de ijskast. Schik er het fruit op als het laagje wijn is gegeleerd. Giet de rest van het rosé-gelatinemengsel erbij. (Mocht die voortijdig zijn gegeleerd, warm hem dan even op tot hij weer vloeibaar is.) Laat de gelei in de ijskast opstijven. Deze werkwijze kiest u bij een laag, breed glas. Gebruikt u hoge, smalle glazen breng het fruit dan in twee of drie lagen gelei aan opdat het mooi over het glas is verdeeld. Er mag nog een beetje room bij of een takje munt. Maar eigenlijk heeft zo’n gelei helemaal geen versiering nodig, net als Marijke.

    • Joep Habets