AU schorst Egypte - leger extra waakzaam in Suez en Zuid-Sinaï

Op de achtergrond de grenspost van Egypte bij Gaza. Bij een raketaanval politiepost daar vlakbij kwam vandaag een Egyptische soldaat om het leven. Foto AFP / Said Khatib

Het Egyptische leger heeft ontkend dat het de noodtoestand heeft uitgeroepen in de provincies Suez en Zuid-Sinaï, na een aanval op het vliegveld van Sinaï. Wel is het leger er extra waakzaam. De Afrikaanse Unie (AU) heeft Egypte ondertussen geschorst als lid.

Die beslissing is een gevolg van het feit dat het leger van Egypte een democratische president heeft afgezet, stelt de AU in een verklaring. Volgens de AU staat daarop standaard een schorsing als straf. Dus ook nu in het geval van Egypte.

Op het Sinaï-schiereiland schoten aanvallers granaten af op legerposten die het vliegveld beveiligen. Ook kwam kwam er een raket neer op een politiebureau dicht bij de grens met de Palestijnse gebieden. Een Egyptische soldaat kwam daarbij om het leven en twee soldaten raakten gewond, schrijft persbureau Reuters. Een staatskrant berichtte daarop dat de noodtoestand in Suez en Zuid-Sinaï zou zijn afgekondigd.

Direct na het bericht over de zogenaamde afkondiging van de noodtoestand in Suez schoot de prijs van ruwe olie eerder vandaag anderhalve dollar omhoog. Hetgeen nog maar eens aangeeft van welk enorm strategisch belang Egypte is, en vooral ook de Suez-provincie, voor de wereldeconomie, aldus Reuters.

    • Niels Posthumus