Andy Murray bereikt weer finale Wimbledon

Andy Murray reageert na een break in de vierde set. Hij speelt zijn tweede Wimbledonfinale op rij. Foto Reuters/ Stefan Wermuth

De Schot Andy Murray krijgt dit jaar opnieuw de kans de eerste Brit sinds 1936 te worden die Wimbledon wint. Hij versloeg de Pool Jerzy Janowicz in vier sets: 6-7, 6-4, 6-4, 6-3. Murray treft in de finale de Servische nummer een van de wereld Novak Djokovic, die eerder op de avond na een thriller Juan Martin del Potro versloeg.

Vorig jaar verloor Murray de finale van Roger Federer. De finale wordt zondag gespeeld. Morgen spelen de vrouwen hun finale. Daarin staat de Duitse Sabine Lisicki tegenover de Française Marion Bartoli.

Janowicz leunt op service

Janowicz leunde op zijn keiharde opslag en kreeg Murray ook met een hard doorkomende forehand aan het lopen. Als hij de Schot achter de baseline had strooide hij vervolgens met dropshots om de punten binnen te halen. Die tactiek was lange tijd succesvol. In de eerste set waren er geen breaks, maar was Janowicz ruim beter in de tiebreak. Direct daarna leverde Janowicz echter zijn opslag in en die break was voor Murray voldoende om de stand gelijk te trekken.

Gaandeweg de wedstrijd begon de service van Janowicz echter steeds vaker te haperen. Er kwamen meer rally’s en in de derde set gaf de Pool een break voorsprong uit handen om met 6-4 te verliezen.

Dak dicht, Murray protesteert

Na afloop van de derde set besloot de hoofdscheidsrechter dat het dak dicht moest vanwege de invallende duisternis. Murray was het daar niet mee eens, terwijl Janowicz al de hele derde set had gevraagd om het dak dicht te doen.

Uiteindelijk hielpen de veranderende omstandigheden de vermoeide Janowicz niet. In de derde game van de partij brak Murray en toen Janowicz op 5-3 achter serveerde om in de wedstrijd te blijven leverde de Pool zijn opslag andermaal in.(Novum)