Een tropisch weekend

Concerten //

Wereldmuziekbeste Wereldmuziek van North SeaTips van muziekjournalist Leendert van der Valk

Het North Sea Jazz festival vliegt er vrolijk in door vrijdag af te trappen met Ondatrópica. Bij dit Colombiaanse experiment zijn ruim veertig muzikanten betrokken, uit verschillende generaties.

Een tropisch begin van het weekend. Om die sfeer vast te houden is het geen gek idee om af en toe eens langs het kleine buitenpodium Congo Square te lopen. Daar speelt vrijdag en zaterdag een van de beste jonge brassbands van New Orleans: To Be Continued Brass Band.

North Sea Jazz kijkt gelukkig ook altijd met een half oog naar Afrika. De keuze van dit jaar is niet verrassend, maar wel goed. Zaterdag ranselt de Malinees Bassekou Kouyaté de snaren van zijn ngoni, een klein gitaartje. Op zondag sluit de Ghanees Ebo Taylor de Mississippi af. Zijn mix van Ghanese highlife, afrobeat en jazz waar hij veertig jaar geleden zijn brood mee verdiende, levert hem na zijn recente herontdekking in Europa een nieuwe carrière op.

De hele zondag kan gevuld worden met stijlen uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld met Valerie June, een dame met een stem gedrenkt in blues, soul en bluegrass. Ook Ben Harper & Charlie Musselwhite tappen uit dat vaatje. Ze brachten een verrassend broeierig album uit, waarin country, soul en gospel samenkomen op gevarieerde bluestracks.

Dat is ook het gevaar bij Mud Morganfield, de zoon van Muddy Waters. Wordt dit een grote imitatieshow of is Morganfield oud en wijs genoeg om die enorme familielast om te buigen tot een zegen?

Als het tropische begin van het festival is bevallen, is het waarschijnlijk de moeite waard om langs te gaan bij Projeto Coisa Fina. De dertienkoppige jazzbende geeft een inkijkje in de enorme muziekscene van Brazilië, waar nog zoveel onbekend talent valt te ontdekken.

Leendert van der Valk