Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Jane Foster: Croatia. The Biography.

Jane Foster: Croatia. Paperback, Footprint 2010, 288 blz., van € 28,95 voor € 6,99. Alle filialen van Polare (voorheen De Slegte en Selexyz)

Fraai geïllustreerde reisgids van Kroatië, het land dat maandag als 28ste lidstaat is toegetreden tot de EU. Hoofdstukken over kunst en architectuur, hoofdstad Zagreb, en de vele rustige (‘no blaring music’) stranden langs de Adriatische Zee. Bij Polare zijn nog meer Engelstalige gidsen van Footprint te vinden, ook voor de reiziger die aan Europa niet genoeg heeft: Ecuador & Galápagos (€ 7,99), Argentina (€ 7,50), Kenya (€ 7,99), en de Wine Travel Guide to the World (€ 7,99) waarin maar liefst 650 wijngebieden aan bod komen, tot in Afrika en Azië aan toe. Dan is er nog Verrassend Duitsland (€ 5,-), door zes Nederlanders die al lange tijd in Duitsland wonen en werken. Indeling per deelstaat.

Simon Sebag Montefiore: Jerusalem. The Biography. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 2011, 638 blz., van € 34,99 voor € 9,99. American Book Center Amsterdam (020-6255537)

‘From the birth of Judaism, Christianity and Islam to the Israel-Palestine conflict, this is the epic history of 3000 years of faith, slaughter, fanaticism and coexistence,’ aldus de flaptekst van dit lijvige boek over Jeruzalem. Goed geschreven, met veel oog voor de karakters van de honderden personen die deel uitmaken van de geschiedenis van de heilige stad: van koning David, Salomo, Herodes en Cleopatra tot aan Churchill, Rasputin, Mark Twain en Lawrence of Arabia.

Robin Lane Fox: Thoughtful Gardening. Great Plants, Great Gardens, Great Gardeners. Gebonden, Particular Books 2010, 356 blz., van €37,50 voor €12,50. Parimar/De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

‘This is not an ordinary “how-to” gardening book but a brilliant exploration of gardening passion,’ schreef tuinschrijfster Penelope Hobhouse over dit boek van Robin Lane Fox – schrijver sinds 1970 van een column over tuinieren in de Financial Times, en daarnaast Garden Master of New College in Oxford (waar hij ook als classicus werkzaam is). Het boek, ingedeeld per seizoen, bevat zowel feitelijke informatie over planten en tuinieren, als herinneringen aan befaamde tuiniers met wie Fox heeft gewerkt.

Bert van der Veer: 60 jaar televisie in Nederland. Gebonden, Uitgeverij Marmer 2011, 253 blz., van €29,95 voor €9,99. Alle filialen van Polare

Onderhoudend boek over 60 jaar Nederlandse televisie: vanaf 2 oktober 1951 toen, op de 400 toestellen die in Nederland verkocht waren, het televisiespel De Toverspiegel was te zien (met in het midden een koffiepauze), tot aan Oh oh Cherso uit 2010. Boek gaat vergezeld van een even onderhoudende dvd waarop fragmenten zijn te zien uit zo’n vijftig programma’s en reportages: Ja zuster, nee zuster, Dagboek van een herdershond, Sonja op maandag, Big Brother, Karel van de Graaf met de beroemde schietpartij en Carel Kraayenhof met zijn bandoneon bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Ron van Oers: Dutch Town Planning Overseas during VOC and WIC Rule (1600-1800). Paperback, Walburg Pers 2000, 216 blz., van €31,95 voor €7,90. Boekhandel Libris (voorheen Steven Sterk) Utrecht (030-2340580); www.ramsj.nl

Aan de hand van historische kaarten en tekeningen uit het Rijksarchief schreef Van Oers een grondig proefschrift over de (deels gerealiseerde) vestingen en havensteden die de VOC en de WIC in koloniaal gebied wilden bouwen. Circa twintig projecten worden uitvoerig belicht, onder andere Mauritsstad in Brazilië, Willemstad op Curaçao, forten in Malakka, Batavia en Semarang, en Kaapstad in Zuid-Afrika.